Acasă » Ultima oră » Cum funcţionează sistemul imunitar în cazul unui AVC
Cum funcţionează sistemul imunitar în cazul unui AVC
Cercetătorii consideră că este important să înţeleagă cum funcţionează sistemul imunitar în cazul unui accident vascular cerebral urmat de o hemoragie intracerebrală, pentru a identifica noi tratamente. Prin intermediul studiului, condus de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, s-a descoperit că macrofagele și neutrofilele CD14 se transformă în primele câteva zile după hemoragie, ajutând la recuperarea pacientului. Macrofagul este una dintre cele trei celule fagocitare ale sistemului imunitar și are un rol important în cadrul sistemului imun nespecific.
Hemoragia intracerebrală – rata mortalităţii este de 40%
Potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul American Heart Association, hemoragia intracerebrală reprezintă aproximativ 13% din totalul cazurilor de accident vascular cerebral. Apare atunci când un vas sangvin se sparge, eliberând sânge în creier şi deteriorând țesutul cerebral din jur. Rata mortalității este de până la 40%, iar majoritatea pacienţilor rămân cu dizabilităţi. Hemoragia intracerebrală generează un răspuns imun în interiorul și în jurul hematomului. Cercetătorii transmit că inhibarea acestei inflamații poate îmbunătăți rezultatele pacienților, dar până acum nu au identificat ținte celulare și moleculare care ar putea fi utilizate ca terapii eficiente pentru pacienți.
Etapele studiului
Echipa de cercetare a colaborat cu iniţiatorii studiului MISTIE III. În cazul celui de-al doilea studiu, a avut loc o intervenţie chirurgicală minim-invazivă, în care activatorul tisular de plasminogen a fost administrat printr-un cateter. Astfel, sângele a fost drenat din creier pe parcursul mai multor zile. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale s-au folosit de rezultatele studiului MISTIE III şi au descoperit că macrofagele și neutrofilele CD14 pot contribui la recuperarea pacienților. Aceste celule generează o lipidă antiinflamatoare, cunoscută sub numele de prostaglandină E2 care, dacă activează receptorul potrivit, poate avea efecte benefice chiar şi asupra neuronilor.
Surse: news-medical.net
Cuvinte-cheie: accident vascular cerebral, AVC, hemoragie intracerebrala, sistem imunitar
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.