Cum se formează amintirile înfricoşătoare în timpul somnului

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, au studiat modalitatea de formare a amintirilor înfricoşătoare în raport cu un stimul vizual specific. Aceştia au descoperit că neuronii activaţi de stimulii vizuali rămân activi în timpul somnului. În plus, cercetările oamenilor de ştiinţă arată că regiunile creierului care sunt responsabile de procesul de învăţare sunt mai active în această perioadă. Scopul cercetătorilor a fost de a descoperi o legătură între părțile creierului care mediază memoria și neuronii responsabili de memoria senzorială în timpul somnului.

Etapele studiului

Concentrându-se pe un set specific de neuroni din cortexul vizual primar, oamenii de ştiinţă au creat un test de memorie vizuală. În timpul studiului au fost utilizați şoareci de laborator, cărora le-a fost prezentată o imagine, indentificând apoi neuronii activaţi de vizualizarea imaginii. Pentru a verifica dacă aceşti neuroni au reuşit să înregistreze imaginea, echipa de cercetători a activat neuronii în mod selectiv, prin intermediul unui şoc electric uşor. Astfel, după asocierea stimulului vizual cu șocul electric, aceştia au descoperit că subiecţii au început să se teamă de stimulii vizuali care arătau similar cu imaginea prezentată.

Rezultatele studiului

Şocul electric a fost aplicat pentru prima categorie de şoareci în timpul somnului, iar pentru a doua categorie, stimularea electrică s-a produs după ce aceştia s-au trezit în mod natural. Astfel, cercetătorii au descoperit că şoarecii care au fost treziţi de şocul electric au asociat acest şoc cu imaginea văzută anterior. Acest lucru arată că aceştia au asociat frica cu un stimul vizual. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că atunci când frica este legată de un eveniment specific în timpul somnului (apariţia coşmarurilor), întreruperea bruscă a acestuia poate intensifica sentimentul de teamă.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.