Acasă » Ultima oră » De la DSP la managerii de spital, toate componentele sistemului necesită medici de familie bine pregătiți!
De la DSP la managerii de spital, toate componentele sistemului necesită medici de familie bine pregătiți!
În perioada 10-11 martie 2017, aproximativ 150 medici de familie au participat la simpozionul regional PRACTIC MF. Ediția a fost coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 24 de lectori consacraţi, din multiple specialități medicale: medicină de urgență, medicină internă, podiatrie, gastroenterologie, boli infecţioase, medicină sportivă, chirurgie toracică, psihiatrie şi medicină de familie. Printre temele abordate în plenul ediției cu numărul 18, s-au numărat: Ce am învățat din epidemia de rujeolă?, LUTS / HBP – abordare în echipă, Managementul non-medicamentos al stresului, Interacțiunile dintre medicamente și alimente, Pacientul dispneic – de la medicul de familie la UPU, Aeromicroflora și rolul ei în patologia tratată de medicul de familie etc.
Epidemia de rujeolă din România
Referitor la epidemia de rujeolă din România, care a cauzat până acum 13 decese, dr. Mădălina Vesa, membru al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) a dorit să transmită colegilor următoarele mesaje: conștientizarea gravității acestei epidemii de rujeolă din țara noastră, epidemia a apărut pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu ROR, campania națională de stopare a epidemiei nu a fost un succes, necesitatea unor măsuri energice de limitare a epidemiei, medicina de familie este o specialitate-cheie în acest efort.
Dr. Dana Cîrnațu, inspector șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad a ținut să sublinieze importanța vaccinării (riscul de îmbolnăvire pentru persoanele nevaccinate fiind extrem de mare, respectiv 9 din 10 persoane, în cazul rujeolei), dar și a regulilor de igienă personală. „Spălarea mâinilor, protejarea cavității bucale la tuse și strănut, dar și a spațiilor închise sunt măsuri eficiente pentru reducerea îmbolnăvirilor. O atenție deosebită trebuie acordată șervețelelor folosite. Acestea trebuie îndepărtate imediat după folosire, în caz contrar existând riscul contaminării aerului”.
Medicii de familie sunt invitați să se înscrie și la:
- Conferința Națională Stres, Anxietate, Depresie, din perioada 12-13 mai 2017, București, Coordonator știinţific: Prof. dr. Mirela Manea
- Conferința Națională Fragilitate și Sarcopenie (cu referire la fragilitatea vârstnicului, osteoporoză, pierderea de masă musculară și osoasă), 9-10 iunie, București, Coordonator știintific: Prof. dr. Cătălina Poiană
- Conferința regională de cancer bronhopulmonar – Oltenia, 20 septembrie 2017, UMF Craiova, Coordonator știinţific: Șef lucrări dr. Alin Demetrian
- Conferința națională de medicina sexualității, 27-29 oct. 2017, Poiana Brașov, Coordonator științific: Dr. Radu Mihalca, vicepreședinte AMSR.
Pentru mai multe detalii referitoare la proiect: Dana Dumitru, Project Manager, 0722.585.995, [email protected].
Cuvinte-cheie: epidemie rujeola, manageri spital, sistem medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.