Diabetul zaharat, boala secolului 21

Dr. Ioana Florentiu 2Trăim într-o eră a dezvoltării în care totul se transformă rapid, atrăgând schimbări și în stilul nostru de viață, unele, din păcate, nocive pentru sănătate: stres, alimentație nesănătoasă, oboseală. Ne confruntăm astfel cu boli care afectează un numar din ce în ce mai mare de persoane, „câștigându-și” titlul de „boli ale secolului 21”: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, boala Alzheimer.

Dintre aceste condiții medicale, diabetul pare să acceadă la un loc fruntaș în acest clasament, cel mai des întâlnită formă a acestuia fiind diabetul de tip 2. Conform unei statistici a Organizației Mondiale a Sănătății, ne confruntăm cu amenințarea ca diabetul să devină, până în 2030, cea de-a șaptea cauză de deces pe glob.

România ocupă locul doi în Europa la incidența diabetului de tip 2

România ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește incidența diabetului zaharat de tip 2; prevalența acestei afecțiuni la populația adultă este de 11,6%, adică aproximativ 2 milioane de persoane, iar prediabetul are o prevalență de peste 16%.

Diabetul zaharat presupune o cantitate ridicată de glucoză în sânge (hiperglicemie). Acest lucru este cauzat de faptul că organismul fie nu produce suficientă insulină sau nu poate utiliza în mod adecvat insulina produsă de pancreas. În momentul în care valorile glicemice rămân crescute peste limita normală, sunt afectate diverse organe și sisteme.

„Diabetul zaharat tip 2 se tratează prin modificarea stilului de viață, medicamente administrate pe cale orală și insulină. Unii oameni își pot ține diabetul sub control printr-o alimentație echilibrată și sport, dar majoritatea pacienților vor necesita tratament medicamentos și/sau insulină. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală evolutivă; chiar dacă la început nu veți avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce în ce mai riguros”, avertizează dr. Ioana Florențiu, medic specialist diabet zaharat, nutriție, boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita.

Urmărirea pacienților cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o dată la 6 luni ar trebui efectuată o spitalizare de zi, adică o formă de internare cu durata de câteva ore, perioadă în care se pot efectua mai multe investigații pe care medicul le consideră necesare, de exemplu: analize de sânge, de urină, electrocardiogramă, ecografie abdominală, diverse consulturi de specialitate (oftalmologic, neurologic, cardiologic).

Pentru pacienți este foarte important de știut că investigatiile și tratamentul diabetului zaharat sunt decontate de către CNAS, prin programul național de diabet zaharat.

„Astfel, cu trimitere de la medicul de familie, pacienții se pot prezenta la o primă consultație gratuită la medicul diabetolog. După confirmarea diagnosticului se va completa o fișă de dispensarizare (de luare în evidență). Este important de știut că un pacient nu se poate prezenta la un al doilea medic diabetolog după înregistrare, decât cu acordul medicului curant (cel care a înregistrat inițial pacientul) și cu o copie după fișa de dispensarizare”, explică dr. Ioana Florențiu.

Text: Andreea Bunea

 

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.