Acasă » Ultima oră » Prof. dr. Martha Hoffmann: „În viitor, vom folosi mai rapid terapia cu Lutetium în cancerul de prostată”
Prof. dr. Martha Hoffmann: „În viitor, vom folosi mai rapid terapia cu Lutetium în cancerul de prostată”
Terapia cu Lutetium-177 PSMA reprezintă o formă de terapie cu radioligand, inclusă în gestionarea terapeutică a pacienților cu cancer de prostată avansat. Care sunt beneficiile, dar și posibilele contraindicații, precum și ce teste sunt necesare înainte ca pacientul să înceapă acest tratamentul Prof. Univ. Dr. Martha Hoffmann, specialist medicină nucleară și tratamentul tiroidei, din cadrul clinicii Wiener Privatklinik.
Care este principalul beneficiu al tratamentului cu Lutetium-177 PSMA pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat?
Lutetium-177 PSMA este un medicament de ultimă generație pentru tratamentul cancerului de prostată. Pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat suferă, de obicei, de dureri din cauza metastazelor scheletice. Aceștia au o calitate a vieții redusă din cauza imobilității, din cauza oboselii, iar Lutetium-177 PSMA a demonstrat că poate obține o ameliorare simptomatică, dar și o prelungire a progresiei supraviețuirii.
De ce este important ca terapia cu Lutetium-77 PSMA să fie folosită mai devreme în evoluția cancerului de prostată?
În prezent, pacienții și medicii solicită această terapie foarte târziu în această boală. Ca să putem folosi terapia Lutetium-177 PSMA avem nevoie de timp, deoarece aceasta necesită luni de zile pentru a funcționa.
Ce teste sunt necesare pacientului înainte de a începe tratamentul?
Ca să putem determina eficacitatea terapiei cu Lutetium-177 PSMA, pacientul trebuie să efectueze un PET/CT PSMA înainte de începerea tratamentului. Acest test indică dacă majoritatea situsurilor afectate de cancer (cum ar fi ganglionii limfatici, sistemul scheletic etc.) vor absorbi Lutetium-177 PSMA într-o cantitate semnificativă. Totodată, este necesară monitorizarea numărului de celule sangvine și a funcției renale. În unele cazuri, se poate recomanda și o scintigrafie a glandelor salivare și/sau a rinichilor.
Cum ar putea fi utilizată terapia mai devreme în tratamentul cancerului de prostată avansat?
Studiile ulterioare indică faptul că în viitor putem să folosim terapia puțin mai devreme în cazul cancerului de prostată sau să fie combinată cu chimioterapia și terapiile hormonale care funcționează foarte bine. Acest lucru este deja în cercetare. Primele studii arată că acest lucru ar funcționa foarte bine pentru pacienții cu cancer de prostată avansat.
Ce contraindicații există în cazul terapiei cu Lutetium-177 PSMA?
În cazul acestei terapii, contraindicațiile includ funcția renală deficitară, numărul scăzut de sânge (trombocite, WBC) și o speranță de viață mai mică de 3 luni.
Ce efecte secundare pot apărea după începerea tratamentului cu această terapie?
Există anumite efecte secundare după începerea tratamentului, precum dificultățile temporare în funcționarea glandelor salivare (gură uscată, pierderea gustului, disconfort local). Totodată, funcția renală și numărul de celule sanguine (WBC, trombocite) pot înregistra o scădere, de aceea acestea necesită o monitorizare atentă.
Terapia cu Lutetium-177 PSMA este folosită și în cazul altor timpuri de cancer?
Lutetium-177 este componentă radioactivă a compusului terapeutic Lutetium-177 PSMA, utilizat în prezent exclusiv pentru cancerul de prostată avansat. Totuși, înainte ca PSMA să fie marcat cu PET Tracers și Lutetium-177, o peptidă direcționată către receptorii somatostatici a fost marcată cu Lu-177, care este o terapie bine stabilită pentru tumorile neuroendocrine.
Cuvinte-cheie: cancer de prostata, Dr. Martha Hoffman, lutetium
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.