Acasă » Ultima oră » Dr. Nils H. Thoennissen: „Celulele stem nu sunt un panaceu”
Dr. Nils H. Thoennissen: „Celulele stem nu sunt un panaceu”
Medic specialist în Medicină Internă și Hematologie Oncologică, Dr. Nils H. Thoennissen aduce o perspectivă echilibrată asupra utilizării de celule stem în tratamentul medical. Într-un interviu exclusiv, medicul german a subliniat că, în ciuda potențialului lor remarcabil, celulele stem nu reprezintă o soluție miraculoasă pentru orice afecțiune.
Specialist internațional în domeniul cancerului, al bolilor cronice degenerative și al medicinei regenerative, cu peste 20 de ani de experiență, Dr. Thoennissen a subliniat că, celulele stem au un potențial excepțional în medicină, iar utilizarea lor necesită un nivel mai profund de atenție.
Dr. Nils H. Thoennissen: „Celulele stem pot trata câteva boli”
Celulele stem pot trata câteva boli, însă nu sunt o soluție universală pentru toate afecțiunile, atrage atenția Dr. Nils H. Thoennissen. Cu toate acestea, cercetările avansează rapid în favoarea extinderii unei game mai largi de tratamente.
„Aceste celule ar putea oferi o gamă și mai largă de tratamente în viitor. Placenta este viitorul în domeniul medicinei regenerative. Acest țesut, considerat, de regulă, deșeu biologic, este cea mai bogată sursă de celule stem, prin urmare, copiii vor avea acces, pe viață, la rezerve de diverse tipuri de celule stem, cu potențial terapeutic pentru peste 85 de afecțiuni grave. Elementul crucial este că placenta conține cea mai bogată cantitate de astfel de celule – un factor deosebit de important în contextul terapiei și rezultatelor pozitive. În plus, placenta adăpostește celule imuno-evazive, care exprimă niveluri reduse, uneori chiar nule, ale markerilor de compatibilitate HLA, fapt ce sugerează că aceste celule ar putea fi utilizate în beneficiul oricărui membru al familiei. Așa că, da, în prezent, gama de boli pe care le putem aborda prin intermediul acestor celule prelevate din placentă este limitată, dar există sute de studii clinice în desfășurare, iar cercetătorii sunt extrem de entuziasmați datorită potențialului imens pe care îl reprezintă țesutul placentar.”, a afirmat Dr. Thoennissen.
Avantajul celulelor stem mezenchimale
La nivel internațional, Prof. dr. Nils H. Thoennissen se implică activ în sute de studii preclinice și clinice care explorează potențialul celulelor stem mezenchimale, celule cu o capacitate impresionantă de a se diferenția într-o varietate de tipuri celulare, de la celule cartilaginoase, osoase și musculare, până la cele miocardice, hepatice și nervoase, precum și cele ale țesutului tegumentar.
„Un avantaj semnificativ al celulelor mezenchimale este capacitatea lor de a elibera exozomi, microvezicule învelite într-un strat dublu de lipide și care conțin microARN. În studiile clinice internaționale, cercetătorii au utilizat, deja, cu succes exozomii placentari pentru a trata tumori maligne precum carcinomul hepatocelular, melanomul malign și glioblastomul, obținând rezultate remarcabile în ceea ce privește eliminarea și prevenirea recidivei acestor afecțiuni”, explică Dr. Nils H. Thoennissen.
Cuvinte-cheie: celule stem, Dr. Nils H. Thoennissen, hematologie, medicina interna, medicina regenerativa
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.