Acasă » Ultima oră » Vasile Barbu: “Cu aceasta noua metoda de tratament, pacientii ar putea avea sansa unei noi vieti”
Vasile Barbu: “Cu aceasta noua metoda de tratament, pacientii ar putea avea sansa unei noi vieti”
Ce este hepatita C si ce tratamente sunt disponibile in Romania pentru tratarea acestei boli sunt doar doua dintre intrebarile pe care si le pun romanii referitor la aceasta afectiune. Cu toate ca hepatitele virale afecteaza in continuare un numar mare de persoane, exista terapii noi care pot duce la vindecare. Pentru a afla mai multe despre tratamentele care lupta impotriva acestui virus am stat de vorba cu dnul doctor Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).
In ce consta gravitatea hepatitei C in Romania?
Marea problema a acestui virus se datoreaza faptului ca persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta simptome decat dupa un timp indelungat de la infectia propriu-zisa. Din acest motiv, aceasta afectiune mai are si denumirea de “ucigasul tacut”. Gravitatea hepatitei C este data de faptul ca aceasta poate duce foarte usor la hepatita cronica, ciroza si cancer hepatic.
Exista vreun motiv anume pentru care are loc o inmultire a cazurilor de acest gen?
In lipsa unei strategii clare de preventie care sa vizeze stoparea infectiei cu acest virus, in mod evident, reducerea numarului de persoane infectate nu este posibila. In Romania, pana in acest moment, nu a existat niciun program national de screening care sa duca la depistarea persoanelor infectate cu virusul hepatic C. Din aceasta cauza, conform „Indexului European de Performanta in Tratarea Hepatitei”, lansat pe 6 noiembrie la Bruxelles de ELPA, Romania ocupa pozitia 25 din 27 de state ale Uniunii Europene in ceea ce priveste metodele de prevenire a infectiei cu hepatita C. Inca o data, ne situam la coada unui clasament. Din estimarile specialistilor, in Romania sunt aproximativ 600.000 de persoane infectate care, in acest moment, nu beneficiaza de nicio metoda de tratament. Astfel, riscul de transmitere a virusului catre alte persoane este extraordinar de mare. Pentru a preveni inmultirea cazurilor de infectie cu acest virus ucigas, autoritatile trebuie sa adopte o strategie de preventie care sa duca, in final, la eradicarea acestui tip de afectiune.
Care sunt tratamentele disponibile, in momentul de fata, in Romania, pentru tratarea acestei boli?
In acest moment, pacientii din Romania beneficiaza de dubla terapie formata din Peginterferon si Ribavirina. Totusi, exista deja, la nivel mondial, un nou tratament denumit si tripla terapie, adica la cele doua medicamente mentionate anterior se adauga si un al treilea, Boceprevir, de care pacientii din Romania, din pacate, nu pot beneficia in acest moment. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca al treilea medicament nu este inclus pe lista de medicamente compensate. Astfel, pacientii romani sunt, in mod evident, defavorizati in comparatie cu cei din tarile in care acest medicament este deja compensat. Trebuie sa avem in vedere faptul ca aceasta noua terapie este de trei ori mai eficienta decat actuala terapie la pacientii care nu au beneficiat pana in acest moment de o forma de tratament, ceea ce este enorm. Ganditi-va ca practic tripleaza sansa oamenilor care, in fapt, nu au nicio vina ca au fost infectati cu acest virus. Statul are responsabilitatea de a le oferi sansa vindecarii, iar daca in acest moment exista noi metode de tratament mult mai eficiente decat cele anterioare, statul trebuie sa faciliteze si accesul pacientilor romani la acesta.
Ca presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, cum vedeti situatia din Romania?
Situatia din Romania este absolut dramatica. Practic, pacientii care au beneficiat de dubla terapie si au avut recadere nu mai au nicio sansa in acest moment, ceea ce este critic, dar si nedrept, atata timp cat mai multe tari europene deja compenseaza si al treilea medicament. Cu aceasta noua metoda de tratament, acesti pacienti ar putea avea sansa unei noi vieti. In acelasi timp, pe langa faptul ca tara noastra numara foarte multe persoane infectate, o strategie clara de eradicare a infectiei cu virus hepatic C este inexistenta. Exista o necesitate imediata de dezvoltare a unei strategii de prevenire a infectiei cu virusul hepatic C. In acest moment, noi lucram la o “Carta Alba a Hepatitei C in Romania”, un document ce va cuprinde o analiza a situatiei hepatitelor C in Romania si care va propune, in acelasi timp, solutii pentru eradicarea acestora.
Care sunt persoanele cele mai predispuse la aparitia acestei boli: femeile sau barbatii?
Infectia cu virus hepatic C nu tine cont de sex. Utilizatorii de medicamente intravenoase, persoanele cu transfuzii de sange, hemofilicii, pacientii supusi hemodializei, personalul medical cu expunere profesionala la sange si cei care isi efectueaza tatuaje si piercinguri sunt persoanele cele mai predispuse la o infectie cu acest virus.
Tratamentul curent pentru hepatita cronica C, in Romania, poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie. Ce perspective vedeti pentru viitor?
Intr-adevar, in acest moment, pacientii din 34 de tari beneficiaza de tripla terapie. Noi, pacientii, ne exprimam increderea ca autoritatile isi vor da seama ca situatia pacientilor infectati cu virusul hepatic C este o problema de sanatate publica de interes major. Avand in vedere discutiile recente despre actualizarea listei de medicamente compensate, speram ca autoritatile sa includa noul medicament pe lista celor compensate astfel incat si pacientii romani sa aiba aceeasi sansa ca vecinii lor europeni. Neincluderea acestui medicament pe lista compensatelor ar crea un cadru discriminatoriu pentru pacientii romani.
Ce implica aceasta tripla terapie pentru tratarea bolii?
Tripla terapie inseamna adaugarea unui nou medicament la terapia deja existenta (cea standard, cu Peginterferon si Ribavirina). Adaugarea acestui nou medicament ofera sanse de doua ori mai mari pacientilor care nu au beneficiat de nicio metoda de tratament si de trei ori mai mari pacientilor care au beneficiat de tratament, dar nu au raspuns la dubla terapie.
Considerati ca integrarea Romaniei in Comunitatea Europeana va schimba in vreun fel situatia din momentul de fata?
In principiu, integrarea Romaniei in Comunitatea Europeana ar trebui sa presupuna si alinierea drepturilor pacientilor romani cu cei europeni, lucru care nu se intampla in acest moment in tara noastra. Accesul pacientilor romani la noile tratamente inovative este blocat din anul 2008 (anul in care lista de medicamente compensate a fost actualizata ultima data), pe cand, in restul tarilor europene pacientii beneficiaza de ultimele metode de tratament. Or, aceasta situatie este total in detrimentul cetatenilor din Romania si chiar discriminatoriu.
Situatia in Romania este una critica, iar pretul medicamentelor este unul destul de piperat. Ce parere aveti despre acest lucru?
Situatia din Romania este una critica provocata de lipsa unui buget corespunzator alocat domeniului sanatatii si de lipsa de organizare. Va rog sa aveti in vedere faptul ca pretul medicamentelor din Romania este la minimul european. Este eronat sa spunem ca avem cele mai scumpe preturi la medicamente cand, datorita sistemului extern de referentiere din Romania, ne situam la nivelul minim in comparatie cu celelalte state europene.
La ce riscuri se expune o pacienta gravida care afla ca este purtatoarea virusului hepatitei C si la ce riscuri este expus fatul?
Virusul C se trasmite prin fluide corporale: sange, secretii etc. Prin urmare, ingrijorarile cu privire la sarcina, in contextul infectiei cu VHC, sunt indreptatite. Desi nu exista studii exhaustive in ceea ce priveste sarcina si hepatita C, datele existente sugereaza ca nu exista un risc sporit de malformatii congenitale, avort spontan sau alte afectiuni ale fatului. Femeile insarcinate infectate cu virusul hepatic C nu prezinta, in comparatie cu femeile insarcinate sanatoase, riscuri mai mari de complicatii obstetrice si perinatale. Riscul mediu al transmiterii de la mama la fat al virusului hepatic C este de 5%. Riscul de transmitere a bolii este direct corelat cu valoarea viremiei mamei. Din nefericire, nu exista masuri care sa previna transmiterea virusului de la mama la fat. Totusi, conform studiilor de specialitate, s-a constatat ca la nasterea prin cezariana, riscul de transmitere se micsoreaza. Daca starea generala a femeii insarcinate este buna (cu exceptia infectiei cu virusul hepatic C), acestea pot naste si natural, fara a creste riscul de transmitere a virusului la fat, in peste 5% dintre cazuri. Este recomandat ca toti copiii nascuti din mame infectate cu virusul hepatic C sa fie testati pentru acest virus.
Ce efecte secundare au tratamentele pentru hepatita C existente la ora actuala in Romania?
Terapia disponibila la ora actuala in Romania cuprinde Peginterferonul alfa si Ribavirina.
Efectele adverse frecvente ale Interferonului pegylat alfa includ: oboseala, dureri musculare, cefalee (dureri de cap), iritatie la locul injectarii, subfebrilitati, scadere in greutate, iritabilitate, caderea parului (care este reversibila), depresie, tulburari de personalitate.
Multe dintre aceste efecte sunt de severitate usoara spre moderata si pot fi ameliorate. Sunt mai accentuate in timpul primelor saptamani de tratament, in special dupa prima injectie. Dupa aceasta, efectele adverse se diminueaza. Acetaminofenul (Paracetamol) si Algocalminul pot fi eficiente in ameliorarea durerilor musculare si a febrei. Efectele adverse sunt mai putin severe daca Interferonul este administrat seara. Oboseala si depresia pot fi ocazional severe, astfel incat trebuie scazuta doza de Interferon sau chiar intrerupta. Depresia si tulburarile de personalitate pot fi subtile si imperceptibile de catre pacient. Toate aceste efecte adverse necesita o monitorizare atenta. Ribavirina poate avea, de asemenea, efecte adverse. Din acest motiv, terapia combinata este mai greu tolerata decat monoterapia. Efectele adverse ale Ribavirinei sunt: anemia, oboseala, iritabilitatea, pruritul (mancarimi), rash dermic (inrosirea pielii), obstructie nazala, sinuzite, tuse.
Text: Andreea Popescu
Cuvinte-cheie: hepatita c, simptome, tratament
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.