Eficiența tratamentului pentru Duchenne, legată de ora administrării

Distrofia musculară Duchenne este o boală genetică rară, care cauzează slăbirea progresivă a mușchilor. Duchenne afectează în principal băieții, boala fiind diagnosticată până la vârsta de 4 ani. Deși mai multe tipuri de terapii pot încetini evoluția bolii, crescând astfel speranța de viață, maladia nu poate fi vindecată. În anul 2017, cercetătorii au descoperit că dozele săptămânale de prednison, glucocorticoid prescris pe scară largă, ar putea fi de ajutor, comparativ cu dozele zilnice, reducând în același timp și efectele secundare cauzate de adminstrarea zilnică. Acum însă, un studiu sugerează că și ora administrării ar putea influența eficiența tratamentului.

Progres în domeniul cronofarmacologiei

Experții de la Institutul Inimii din cadrul Spitalului de copii din Cincinnati, Statele Unite, au aplicat această teorie pe modelele animale, iar rezultatele au fost publicate în Science Advances. Descoperirile reprezintă un progres în domeniul cronofarmacologiei, care examinează modalitatea de acțiune a medicației administrate în funcție de ritmul circadian. Ritmul circadian al fiecărui pacient este un sistem complex, iar mușchii de exemplu, au propriul ceas molecular intern.

Cercetătorii au descoperit că, în cazul șoarecilor de laborator, prednisonul administrat la începutul săptămânii, dimineața, favorizează funcționarea musculară. Echipa a observat că astfel era stimulată utilizarea nutrienților, rezistența și masa musculară fiind îmbunătățite. Efectele s-au pierdut însă în momentul în care medicația a fost administrată seara.

Dacă se confirmă în studiile viitoare pe subiecți umani, descoperirile sugerează că sincronizarea cu precizie a medicamentului poate maximiza beneficiile acestuia, evitându-se în același timp efectele secundare atunci când un medicament este administrat la momentul greșit al zilei. Acest lucru ar putea ajuta la îmbunătățirea eficacității tratamentului și, eventual, a calității vieții în cazul unei serii de afecțiuni musculare, de la distrofie musculară la stres metabolic.

Sursa: Sciencedaily.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.