Eveniment multidisciplinar dedicat prevenţiei sarcopeniei

Cifrele îngrijorătoare referitoare la pierderea de masă osoasă şi musculară odată cu îmbătrânirea i-au determinat pe specialiştii români să se reunească în cadrul unui eveniment dedicat sarcopeniei. Conferința „Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului – Declinul funcțional musculo-scheletic” a avut loc la Bucureşti, în perioada 09-10 iunie 2017 şi a avut peste 160 de invitaţi, printre care prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Gabriel Prada și prof. univ. dr. Olivera Lupescu.

Creştere alarmantă a numărului persoanelor sarcopenice

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor sarcopenice în 2016 a fost de 10.869.527, dar se estimează o creștere cu peste 72%, până în anul 2045. În acest context, la evenimentul multidisciplinar au participat medici din diverse specialităţi, precum nutriție, geriatrie, medicină de familie, endocrinologie, medicină internă, recuperare medicală sau ortopedie, care au încercat să găsească soluţii pentru prevenirea sarcopeniei. „Suntem undeva ca Yin și Yang: hormonii anabolici scad – testosteronul, cortizonul crește, înaintăm în vârstă și câștigăm sarcopenie… Cu cât avem mai multe deficite hormonale și anomalii hormonale, cu atât sindromul de sarcopenie evoluează către ceea ce se cheamă sindromul de fragilitate”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană. Un punct de vedere interesant referitor la legăturile dintre nutriţie şi sarcopenie a avut prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: „Sub toate aspectele ei nutriția este implicată în fragilitate și sarcopenie. Starea nutrițională a vârstnicului sau a adultului de vârsta a treia nu este consecința unor evenimente recente, ci este consecința unei stări nutriționale, a unei nutriții bune sau mai puțin bune din perioada copilăriei, din perioada adultă”.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.