Acasă » Ultima oră » Fibromul uterin: campanie de conștientizare a Societății Române de Obstetrică-Ginecologie în luna noiembrie
Fibromul uterin: campanie de conștientizare a Societății Române de Obstetrică-Ginecologie în luna noiembrie
Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă care se dezvoltă la femeile de vârstă fertilă, cu impact considerabil asupra calității vieții. De aceea, Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie derulează în luna noiembrie o campanie de informare și conștientizare a fibromului uterin în rândul populației feminine. Campania a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție.
Fibromul uterin (miom, leiomiom), cea mai comună afecțiune ginecologică a femeii fertile, care se dezvoltă adesea între vârstele de 35 și 55 de ani, afectează cca. 24 milioane de femei din Europa. Această tumoră benignă are un impact negativ asupra vieții femeilor, influențând în special viața sexuală, dar și performanțele profesionale, viața familială și relațiile.
4 din 10 femei sunt diagnosticate cu fibrom uterin
Alcătuit din țesut conjunctiv și fibre musculare netede, fibromul uterin nu este o maladie canceroasă, iar pacientele afectate au la dispoziție o varietate de opțiuni de tratament, chiar dacă, până în prezent, cauza apariției sale nu a fost identificată.
Diagnosticul fibromului uterin se face prin ecografie transvaginală, procedură care se realizează simplu și neinvaziv în cadrul vizitei de rutină la medicul ginecolog, în urma unor simptome care includ:
- Sângerări menstruale abundente
- Sângerări intermenstruale
- Ciclu menstrual neregulat
- Dureri în zona abdomenului inferior
- Dureri în timpul actului sexual
- Urinare frecventă
- Mărirea abdomenului
Ulipristal acetat, cea mai nouă metodă de tratament a fibromului uterin
Vizita în mod regulat la medicul specialist este esențială, întrucât unele fibroame uterine sunt asimptomatice, iar una dintre variantele de tratament – după epuizarea altor soluții disponibile, medicamentoase, minim-invazive și chirurgicale – este histerectomia, care se traduce prin infertilitate.
Ulipristalul acetat este recomandat ca tratament pre-operator și intermitent în fibroamele uterine cu simptome moderate și severe, rezultatele indicând ameliorarea simptomatologiei pe termen lung.
Mai multe informații despre fibromul uterin și campania de informare şi conştientizare derulată de Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, cu sprijinul Gedeon Richter, puteți afla de pe site-ul www.desprefibrom.ro și de pe pagina de Facebook Fibromul Uterin. Află, discută, decide.
Cuvinte-cheie: campanie constientizare fibrom uterin, campanie fibrom uterin, fibrom uterin, fibrom uterin campanie noiembrie, societatea romana de obstetrica ginecologie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.