Gena care ar putea ajuta la restabilirea auzului pierdut din cauza înaintării în vârstă

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine, Statele Unite, au descoperit o genă cu ajutorul căreia auzul pierdut din cauza înaintării în vârstă ar putea fi restabilit. Când vine vorba de pierderea auzului din cauza îmbătrânirii, a expunerii îndelungate la zgomote puternice sau a administrării unor medicamente, avem de-a face cu un fenomen ireversibil, atrag atenția specialiștii. Până acum, cercetătorii nu au reușit să reprogrameze celulele existente pentru a le transforma în celule senzoriale ale urechii externe și interne – esențiale auzului, odată ce acestea mor. Însă cercetătorii au reușit să identifice o singură genă care ar putea ajuta în acest sens.

Gena se numeşte TBX2

Un procent aproximativ de 8,5% dintre adulții din S.U.A., cu vârste între 55 și 64 de ani, suferă de pierderea auzului. Experţii de la Northwestern University au anunțat că, în prezent, pot produce o celulă artificială de păr a urechii interne și externe, ce nu se diferențiază într-o celulă interioară sau exterioară. Iar aceasta reușește să asigure diferite funcții esențiale pentru auz.

Gena descoperită se numeşte TBX2, iar atunci când este blocată, celula devine o celulă artificială de păr a urechii externe şi viceversa.

„Acum ne putem da seama cum putem realiza celule de păr în mod specific – interioare sau exterioare – și să identificăm de ce acestea provoacă surzenie”, a explicat Garcia-Anoveros, autor al studiului.

Iar capacitatea de a produce una dintre aceste celule necesită un cocktail de gene, a mai transmis cercetătorul. Studiul a fost publicat în revista Nature.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.