Gripa ar putea cauza complicații cardiace

Un studiu recent realizat de cercetătorii Universităţii din Ohio, Statele Unite, indică faptul că ar putea exista o legătură între gripă și complicațiile cardiace pe care le-ar putea suferi pacienţii care au trecut prin lupta cu virusul gripal. Este bine-cunoscut că gripa cauzează probleme respiratorii semnificative, însă când vine vorba de efectele pe care afecţiunea le are asupra inimii, acestea au fost mult mai greu de analizat. Și asta pentru că mulți dintre pacienții cu gripă au o predispoziție la problemele cardiace. Totodată, de cele mai multe ori, evenimentul de natură cardiacă poate apărea la săptămâni bune după debutul gripei.

Şoareciiau fost infectaţi cu un virus gripal modificat genetic

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au demonstrat, pentru prima dată, în urma unui studiu realizat pe șoareci, că problemele cardiace asociate gripei nu sunt cauzate de inflamația plămânilor, așa cum se credea iniţial, ci de infecția cu virusul gripal a celulelor cardiace.

Echipa de cercetare a observat particule virale gripale în celulele cardiace ale șoarecilor subiecți. Însă trebuie menționat că nu s-a putut demonstra cu exactitate că prezența particulelor gripale a cauzat leziuni cardiace. Când cercetătorii au infectat șoarecii cu un virus gripal modificat genetic, care nu s-a putut replica în celule inimii, șoarecii au dezvoltat simptome clasice de gripă inflamatorie, dar fără complicații cardiace.

Legătura dintre gripă și problemele cardiace

Faptul că pacienţii cu gripă pot dezvolta probleme cardiace este deja cunoscut în lumea medicală. Mai exact, un studiu realizat în 2020 a arătat că aproximativ 12% dintre adulții internați cu gripă în Statele Unite, în decurs de 8  ani, au dezvoltat complicații bruște și grave la nivel cardiac.

Profesorul Jacob Yount a studiat gripa ani de zile, iar în laboratorul său a fost dezvoltat un model de șoarece căruia îi lipsea IFITM3 – gena care codifică o proteină-cheie în ceea ce priveşte eliminarea infecțiilor virale de la nivelul sistemului imunitar înnăscut. Echipa sa de cercetare a mai descoperit, în 2019, că șoarecii fără gena IFITM3, infectați cu virusul gripal, prezentau un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace.

Acești șoareci nu doar că erau foarte sensibili la gripă, dar s-a constatat că aveau și un deficit al aceleiaşi proteine antivirale, ce lipsește și în cazul unora dintre oameni: un procent de aproximativ 20% dintre chinezi și 4% dintre europeni prezintă varianta genetică ce cauzează un deficit de IFITM3.

Pentru acest studiu, cercetătorii au modificat genomul unei tulpini de gripă H1N1, astfel încât virusul să nu poată deturna celulele inimii pentru a-și face copii. Mai exact, au folosit virusul modificat și un virus de control la șoareciu cu şi fără IFITM3.

Cercetătorii au detectat mai puține leziuni ale mușchilor inimii, biomarkeri mai scăzuţi pentru leziunile celulare, mai puține cicatrici sau fibroză a țesutului cardiac. Concluzia este că eliminarea infecției virale ar putea fi cheia pentru reducerea efectelor gripei asupra inimii, vaccinarea fiind recomandată în sens.

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio a fost publicat în revista Science Advances.

Co-autori ai acestei cercetări au fost Adam Kenney, Naresh Kumar, Peng Chen, Adrian Eddy, Lizhi Zhang, Ashley Zani, Nahara Vargas-Maldonado, Samuel Speaks, Jeffrey Kawahara, Parker Denz, Lisa Dorn, Federica Accornero, Jianjie Ma, Hua Zhu, Murugesan Rajaram and Chuanxi Cai, toți din partea Ohio State, precum și Stephanie Aron, Clara Gilbert și Ryan Langlois de la Unoversitatea din Minnesota.

Sursa: Sciencedaily.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.