Acasă » Ultima oră » În România sunt înregistrate peste 7000 de cazuri de autism
În România sunt înregistrate peste 7000 de cazuri de autism
1 din 68 de persoane suferă de autism la nivel mondial, a arătat cel mai recent studiu al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii, în timp ce în România, în anul 2012 erau înregistrate 7149 de persoane diagnosticate cu autism. Specialiștii estimează însă că ar fi peste 15 000 de cazuri de autism, multe dintre ele neînregistrate.
Diagnosticarea timpurie este însă extrem de importantă, spun medicii, iar studiile arată că diagnosticarea autismului la vârsta de 18 – 36 luni, crește cu 47% integrarea socială și intervențiile specializate.
În România însă problema pleacă din faptul că odată depistat autismul la copil, familia nu este îndrumată, pentru că nu există un sistem concret de referire către servicii, responsabilitatea căzând integral pe părinți. De asemenea, nici sistemul educațional nu este pregătit pentru integrarea copiilor cu autism.
Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) în parteneriat cu Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) desfăsoară, în această perioadă, proiectul “Împreună suntem o voce!” pentru a ajuta persoanele care sufera de autism si pentru a determina societatea sa le înțelegă și să le integreze.
Prin acest proiect se dorește formularea unei propuneri de politică menită să raspundă problematicii autismului în România, care să intre pe agenda publică.
În acest scop, Fundatia RAA si FEDRA au organizat deja în prima parte a anului, 4 vizite de studiu în Elvetia, Marea Britanie, Finlanda si Norvegia, cu delegatii române formate din reprezentanti ai autorităților publice și ai organizatiilor neguvernamentale și au elaborat un raport privind intervențiile și metodologiile inovative, eficiente în integrarea socială a persoanelor cu TSA.
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.