Acasă » Ultima oră » Inflamația creierului, factor-cheie în demență
Inflamația creierului, factor-cheie în demență
Demența frontotemporală este un termen general, care se referă la tipurile diferite de demență ce afectează lobii frontali sau temporali ai creierului. În funcție de partea afectată, pot să apară modificări de personalitate, dificultăți de înțelegere a limbajului sau pierderi de memorie. Cercetătorii fac eforturi și caută să înțeleagă mai multe despre despre mecanismele care contribuie la degenerarea creierului în aceste forme de demență.
Legătura dintre inflamație și proteinele toxice
Un studiu nou, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Cambridge, arată că inflamația creierului este un factor important ce ar putea oferi mai multe informații referitoare la cele trei tipuri diferite de demență frontotemporală.
Ce emisferă a creierului este responsabilă de creativitate?
Cercetarea publicată în Brain: A Journal of Neurology a implicat 31 de persoane cu demență frontotemporală – 10 persoane sufereau de varianta comportamentală, 11 de cea semantică și 10 de cea care implică pierderi de memorie. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat tomografiile craniene ale participanților pentru a afla dacă inflamația de la nivelul creierului ar putea fi asociată cu prezența proteinelor toxice – proteina tau și TDP-43 – cu rol în apariția demenței (aceste proteine afectează funcționarea normală a celulelor creierului). S-a observat că la persoanele cu demență frontotemporală, creșterea markerilor inflamatori corespundea cu creșterea nivelului de proteine toxice. Experții sugerează că mecanismul care leagă neuroinflamația de prezența proteinelor toxice ar putea fi circular, adică cei doi factori să se influențeze unul pe celălalt, contribuind astfel la neurodegenerare.
Deși este nevoie de mai multe investigații, cercetătorii speră ca în viitor rezultatele să ducă la abordări diferite în ceea ce privește tratamentul demenței.
Sursa: Medicalnewstoday.com
Cuvinte-cheie: alzheimer, creier, dementa, dementa frontotemporala, inflamatie creier, neurodegenerare, pierderi de memorie, proteine toxice
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.