Intervenția endoscopică, viitorul tratamentului chirurgical al herniei de disc

res-Dr. Ovidiu Nicolae Palea, ATI, Terapia DureriiCu rezultate pe termen lung superioare față de operațiile clasice, intervențiile endoscopice au devenit o opțiune terapeutică tot mai des întâlnită în abordarea herniilor de disc la nivel mondial. Vorbim despre acele operații fără bisturiu, care nu necesită internare și care permit o recuperare rapidă.

Asociată unei suferințe importante, hernia de disc este la ora actuală cea mai frecventă afecțiune spinală operată în țările industrializate. Asta pentru că are o incidență în creștere. Din punct de vedere statistic, aproximativ 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani, aleşi aleatoriu la un examen de RMN, au hernii de disc. Desigur, doar o mică parte dintre aceștia dezvoltă complicații și ajung să aibă nevoie de tratament chirurgical.

„Operația este adesea luată în discuție, deși nu este întotdeauna necesară. Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus de maximum 2-3 zile şi tratament cu antiinflamatoare”, atrage atenția dr. Ovidiu Palea, medic primar anestezie și terapie intensivă, din cadrul Centrului Medical ProVita.

Când e indicată operația?

Potrivit specialistului, intervenția chirurgicală este recomandată atunci când durerea nu mai răspunde la medicație și alte metode de tratament. „Operația se impune atunci când avem durere rebelă la tratament, când avem deficit motor în evoluție severă, sub tratament sau dacă apare incontinenţa urinară sau fecală. Atenţie mare la definiţia deficitului motor pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase, şi nu al unui deficit motor real”, precizează dr. Ovidiu Palea.

Soluții moderne

În funcție de necesitățile pacienților, pot fi efectuate două tipuri de intervenții endoscopice, și anume:

Epiduroscopia cu indicații în sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar.

Discectomia endoscopică cu indicații în hernii mari și fragmente expulzate desprinse din disc; vertebroplastii.

Prin comparație cu intervenția chirurgicală clasică, caracterizată de multe recidive și complicații infecțioase sau fibroze postoperatorii, discectomia endoscopică durează doar două ore și are numeroase beneficii pentru pacienți:

– anestezie minimă;

– nu necesită internare, pacientul pleacă acasă la o oră după intervenție;

– nu se folosește bisturiu, se bazează pe dilatare și extragere;

– risc minim de infecție;

– presupune un minimum de sângerare;

– recuperare rapidă postintervenție;

– costuri mai mici.

Dr. Ovidiu Palea este unul dintre puținii specialiști în această procedură și predă discectomia endoscopică la nivel național și internațional medicilor din Anglia, Columbia, Elveția, Germania, Grecia sau SUA. De asemenea, a efectuat prima intervenție de acest fel în Ungaria, în cadrul Institutului de Neurochirurgie din Budapesta.

Text: Natalia Talmacec

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.