Acasă » Ultima oră » Legătura între proteina PIEZO1 și mâncărimea mecanică
Legătura între proteina PIEZO1 și mâncărimea mecanică
Mâncărimea pe care o experimentează oamenii este cauzată în marea majoritate de activarea histaminei. Histamina este eliberată ca parte a reacției organismului la înțepăturile de țânțari, la polen sau la administrarea anumitor medicamente, iar din cauza acestor triggeri apar mâncărimea și roșeața. Acest tip de mâncărime se numește mâncărime chimică, însă de curând, oamenii de știință au început să își îndrepte atenția către un alt tip de mâncărime, mai exact mâncărimea mecanică.
Proteina a fost descoperită în nervii senzoriali
Mâncărimea mecanică apare prin aplicarea unor stimuli ușori, precum purtarea unui pulover de lână direct pe piele. În cazul pacienților cu eczemă, stimularea mecanică prin scărpinare exacerbează inflamația și o transformă în mâncărime, apărând astfel iritația. Însă oamenii de știință de la Scripps Research, Statele Unite, au identificat o proteină în nervii senzoriali – PIEZO1. Aceasta este prima descoperire de acest fel, iar studiile sugerează că PIEZO1 este exprimată la niveluri scăzute în anumite subseturi de neuroni senzoriali. Șoarecii de laborator cu o formă hiperactivă a proteinei PIEZO1 erau mult mai sensibili la senzația de mâncărime mecanică, în timp ce șoarecii fără această proteină se scărpinau mult mai rar. Oamenii de știință au putut astfel să utilizeze un compus pentru a bloca proteina și a reduce scărpinatul în cazul șoarecilor cu eczemă.
Efectul observat a fost unul pozitiv și, deși rezultatul nu a fost suficient pentru a contribui la dezvoltarea unui medicament, oamenii de știință speră să dezvolte compuși specifici pentru a trata astfel mâncărimea.
Sursa: Newatalas.com
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: histamina, mancarime, mancarime chimica, nervi senzoriali, PIEZO1, proteina PIEZO1
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.