Acasă » Ultima oră » Lipoaspiratia cu laser – Interes maxim in randul medicilor prezenti la “Al VI-lea Congres International de Medicina Anti-Aging”
Lipoaspiratia cu laser – Interes maxim in randul medicilor prezenti la “Al VI-lea Congres International de Medicina Anti-Aging”
In perioada 6-8 mai a avut loc la Poiana Brasov, ”Al VI-lea Congres International de Medicina Anti-Aging” si ”Al IV-lea Congres International de lasere in medicina si chirurgie”. Evenimentul a fost organizat de Fundatia Prolaser, in parteneriat cu Asociatia de Medicina Anti-Aging. In cadrul Congresului, Dr. Cristian Nitescu, medic primar in cadrul Spitalului de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, reputat chirurg estetician, primul medic care a realizat in Romania lipoaspiratia asistata de laser, a prezentat medicilor aflati la eveniment aceasta procedura de indepartare a tesutului adipos in exces, din diferite parti ale corpului. Lipoaspiratia cu laser este o metoda relativ recenta, aparuta pe piata in urma cu aproximativ 2 ani, care implica folosirea luminii laser, prin introducerea in tesutul adipos a fibrei optice, cu ajutorul unei canule.
Noutatea tehnicii de lipoaspiratie cu laser, fata de lipoaspiratia clasica, o reprezinta faptul ca laserul are capacitatea de a retracta pielea, in situatia in care pacientii, dupa scoaterea grasimii, raman cu multa piele in exces. Dr. Cristian Nitescu le-a prezentat medicilor faptul ca retractia pielii dupa folosirea laserului este foarte importanta, deoarece in aceasta situatie pacientul nu mai are nevoie de interventii suplimentare. De asemenea, un alt beneficiu prezentat de Dr. Nitescu, legat de tehnica lipoaspiratiei cu laser, il reprezinta faptul ca recuperarea pacientului este mai usoara si are loc intr-un timp mult mai scurt. Lipoaspiratia cu laser se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor, fiind o interventie preferata preponderent de reprezentantele sexului feminin, multe dintre acestea apeland la acest tip de remodelare corporala. Interventia cu lipoaspiratie cu laser dureaza aproximativ 1-2 ore, in functie de zonele-tinta. O operatie estetica creste increderea in sine, fiind de multe ori un element esential pentru sanatatea si reusita oamenilor in viata.
Descriere : Fiecare editie a Houston Farma Practic cuprinde dezbateri legate de particularitatile si provocarile profesiei de farmacist, dar si prezentari despre noutatile existente pe piata de profil.
Cea de-a IVa editie a Houston Farma Practic a reunit la Baile Felix peste 200 de farmacisti si asistenti de farmacie
Houston NPA a organizat in perioada 13-15 mai 2011, la Baile Felix, jud. Bihor, cea de-a IVa editie a Houston Farma Practic, eveniment regional dedicat farmacistilor si asistentilor de farmacie. Evenimentul a reunit peste doua sute de farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Alba, Bihor, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.
Houston Farma Practic reprezinta o serie de conferinte regionale organizate de Houston NPA cu scopul informarii corecte a farmacistilor si asistentilor de farmacie asupra subiectelor importante din sistemul farmaceutic. Fiecare editie a Houston Farma Practic cuprinde dezbateri legate de particularitatile si provocarile profesiei de farmacist, dar si prezentari despre noutatile existente pe piata de profil. Manifestarile Houston Farma Practic (HFP) isi propun sa abordeze intr-un mod inovativ comunicarea informatiei medicale de calitate catre farmacist si sa puna accentul atat pe ceea ce isi doresc sa afle farmacistii, cat si pe dialogul cu acestia.
Simpozionul de la Baile Felix a fost coordonat stiintific de prof. farm. Marius Bojita, presedinte UMF ‘’Iuliu Hatieganu” din Cluj si membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.
Printre lectorii care au sustinut prezentari s-au numarat: prof. dr. Horatiu Bolosiu – Presedinte Societatea Romana de Reumatologie; prof. dr. Laura Vicas – Universitatea Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie; conf. dr. Szabo Ildiko – Universitatea Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie; dr. Adrian Cacovean – Medic chirurg – Spitalul Judetean de Urgenta Rm. Valcea; farm. Ioana Cacovean – Presedinte Patronatul Farmacistilor din Romania; dr. Marius Uscatu – Centrul de Chirurgia Piciorului Bucuresti; prof. Doina Miere – UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj; conf. dr. Lorena Filip – UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj; sef lucr. dr. Ana Maria Baboia – UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj; farm. pr. Adelaida Haiduc – vicepresedinte Colegiul Farmacistilor Cluj.
Respectand traditia de a crea evenimente in cadrul carora se promoveaza echipa medicala si sistemul centrat pe pacient, Houston NPA a creat acest concept de eveniment in cadrul caruia interactivitatea joaca un rol major, mai mult de o treime din timpul alocat prezentarilor fiind rezervat sesiunilor de intrebari si raspunsuri.
In cadrul manifestarii s-au sustinut prezentari pe teme precum: notiuni de confidentialitate ale actului medical, erori in antibioticoterapie, produse premise in sarcina, medicamente generice, tratamentul afectiunilor eso-gastro-duodenale, micoterapia, managementul rapid al durerii, produsele naturale, interactiuni medicamentoase in farmacia cu circuit deschis, tratamentul afectiunilor respiratorii, legislatie farmaceutica, problemele florei intestinale, codul deontologic al farmacistului, despre probiotice, prebiotice, simbiotice, incontinenta urinara, importanta igienei orale si a igienizarii profesionale, dieta si nutritie, cum tratam bataturile, platfus, picior scobit, monturi, precum si alte subiecte despre profesia de farmacist.
Programul a fost acreditat pentru farmacisti de catre Colegiul Farmacistilor Cluj (editiile trecute au fost creditate cu 30 EFC, 20 EFC si 20 EFC) si pentru asistentii de farmacie de catre OAMGMAMR Bihor (editiile trecute creditate cu cate 12 EMC).
Despre Houston Farma Practic
In 2010 si 2011 au fost organizate 3 editii ale HFP: la Sovata, 25-27 iunie 2010, la Gura Humorului, 26-28 noiembrie 2010 si la Sinaia, 11-13 martie 2011, la care au participat aproximativ 700 de farmacisti si asistenti de farmacie din 3 regiuni geografice mari ale Romaniei (Ardeal, Moldova si respectiv Muntenia).
Fiecare editie a fost moderata de personalitati medicale de renume (HFP I Sovata: prof. farm. Marius Bojita si prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, HFP II Gura Humorului a moderat prof. dr. Ostin Mungiu, HFP III Sinaia – prof. dr. Dumitru Lupuliasa, prof. dr. Petru Armean si farm. Clara Popescu).
In 2011 sunt programate 6 astfel de evenimente regionale desfasurate sub brandul Houston Farma Practic, dedicate farmacistilor si asistentilor de farmacie, dupa cum urmeaza:
• Houston Farma Practic Muntenia (B, IF, GR, DB, PH) a avut loc la Sinaia intre 11-13 martie
• Houston Farma Practic Ardeal (CJ, AB, BN, SJ, SM, MM) a avut loc la Baile Felix intre 13-15 mai
• Houston Farma Practic Sud (CT, TL, GL, BR, IL, CL) – estimat a avea loc in iunie
• Houston Farma Practic Vest (TM, HD, CS, GJ, MH) – estimat a avea loc in iulie
• Houston Farma Practic Moldova (IS, SV, VS, NT, BC, BT) – estimat a avea loc in septembrie
• Houston Farma Practic Centru (MS, BV, SB, CV, HR) – estimat a avea loc in noiembrie
Pentru informatii despre inscriere la evenimentele viitoare, va rugam sa contactati compania Houston NPA, organizatorul seriei de evenimente Houston Farma Practic. Persoana de contact: Corina Stancu, Coordonator evenimente (email: [email protected] ; telefon: 0723.856.179)
Descriere: Noutatea adusa de campania aceasta este legata de lansarea site-ului www.invingeastmul.ro, ce ofera informatii importante pentru asigurarea unui control adecvat al astmului, precum si date cu privire la centrele medicale destinate testarilor.
Campanie de educare si testare gratuita, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului
Ziua Mondiala a Astmului, sarbatorita anual pe 2 mai constituie un eveniment organizat de specialisti in vederea astabilirii unui control cat mai exact al cazurilor de astm. Campania nationala de testare gratuita a capacitatii pulmonare, intitulata „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!” desfasurata in perioada 2-15 mai a fost initiata de Societatea Romana de Pneumologie cu ajutorul AstraZeneca. Noutatea adusa de campania aceasta este legata de lansarea site-ului www.invingeastmul.ro, ce ofera informatii importante pentru asigurarea unui control adecvat al astmului, precum si date cu privire la centrele medicale destinate testarilor. „In perioada 2-15 mai, in cabinete medicale de specialitate din toata tara se vor face testari gratuite pentru depistarea astmului. Testarea se numeste spirometrie, nu doare, nu dureaza mult, nu necesita efort, iar rezultatul ei se da pe loc” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Descriere: Conform aceluiasi studiu, 61% dintre persoanele intervievate isi efectueaza analizele medicale o data sau chiar de cateva ori pe an, in timp ce 19% dintre romani apeleaza la analizele de laborator o data la 2-3 ani, iar 10% mai rar de o data la 5 ani.
Studiu
Un roman din cinci foloseste serviciile private de sanatate
Cel mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife arata ca 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private. Peste 70% dintre acestia prefera sa mearga in privat pentru calitatea mai buna a serviciilor oferite. Printre celelalte argumente mentionate de romanii care opteaza pentru clinicile private se numara: conditile civilizate si curațenia din clinicile private (45,7%), atitudinea personalului medical (43,1%), timpul scurt de asteptare (39,2%), aparatura performanta (34,2%), profesionalismul cadrelor medicale (30,1%), dar si absența platilor informale (29,3%). Sondajul a fost realizat in perioada 8 – 19 aprilie 2011, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane, si a evidentiat preferinţele romanilor in ceea ce priveste accesarea serviciilor medicale private.
La intrebarea: „Care sunt serviciile pe care le-ati accesat atunci cand ati mers intr-o clinica privata?”, peste 70% dintre intervievati, la nivelul intregii țari, au mentionat serviciile de recoltare analize de laborator, acestea fiind urmate de serviciile de oftalmologie si ginecologie intr-o proportie de aproximativ 20%, iar peste 16% dintre respondenti au mentionat serviciile de imagistica (RMN, tomografie, radiografie, ecografie). Topul celor mai accesate servicii medicale private mai include serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie si gastroenterologie. Conform aceluiasi studiu, 61% dintre persoanele intervievate isi efectueaza analizele medicale o data sau chiar de cateva ori pe an, in timp ce 19% dintre romani apeleaza la analizele de laborator o data la 2-3 ani, iar 10% mai rar de o data la 5 ani.
La capitolul de servicii spitalicesti, studiul MedLife-IMAS arata ca aproximativ o treime dintre respondenti au fost internati cel putin o data intr-un spital in ultimii 2-3 ani, observandu-se o usoara crestere a adresabilitatii pentru spitalele din mediul privat. Potrivit studiului, cel mai cunoscut spital privat din Romania este Life Memorial Hospital, urmat de Maternitatea Regina Maria, Spitalul Euroclinic, Spitalul Pelican din Oradea si Spitalul Arcadia din Iasi. Acelasi studiu a reflectat si frecvenţa vizitelor efectuate la medic. Astfel, comparativ cu 2010, numarul persoanelor care merg la medic doar o data pe an s-a mentinut relativ constant, de la 20% anul trecut, la 22,6% anul acesta. Pe de alta parte, numarul celor care au declarat ca nu merg deloc la medic a scazut semnificativ de la 13% in 2010, la 3% in 2011. Numarul celor care merg la medic de mai multe ori in decursul unui an a crescut cu aproximativ 15% comparativ cu 2010.
Descriere: Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu, care elimina urina fiziologic prin vezica urinara.
O metoda romaneasca de dializa, premiata la Geneva
O inventie a medicilor romani de la Spitalul „Sf. Ioan din Capitala, premiata cu aur in 2010 la Salonul de Inventica de la Geneva, prin care pentru dializa este folosit propriul organism (peritoneul) in locul aparatului isi cauta inca sponsorii. In urma cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul „Sfantul Ioan” din Bucuresti, impreuna cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita, au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea. De fapt, interventia echipei medicale consta in a produce ”urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului”. Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu, care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica. Inventia medicilor romani a fost recompensata cu medalia de aur la Salonul International de Inventii Geneva 2010. „Studiile efectuate anunta un eveniment in lumea medicala, deoarece s-a dovedit ca peritoneofiltrarea este o metoda viabila care permite nu numai scaderea costurilor acestui tratament, dar si o imbunatatire evidenta a calitatii vietii bolnavilor din dializa”, a adaugat profesorul Ciocalteu. In Romania exista aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica, iar costul terapiei acestor bolnavi – suportat de CNAS – depaseste o suta de milioane de euro pe an.
Operatie laparoscopica pentru obezitate, transmisa in direct din Romania la Roma, Seful Departamentului de Chirurgie Generala Delta Hospital, Catalin Copaescu, a realizat de curand doua operatii laparoscopice de chirurgia obezitatii, acestea fiind transmise in direct la cel de-al 22-lea Congres de Chirurgie Digestiva, organizat in perioada 5-6 mai, la Roma.
Transmiterea in direct a unor operatii bariatrice efectuate laparoscopic in Romania la un Congres International este o premiera nationala. La cele doua interventii laparoscopice efectuate de echipa condusa de medicul Catalin Copaescu au asistat peste 800 de chirurgi din Italia si alte tari europene. Este vorba despre o operatie de reducere a stomacului (gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve) si o operatie de bypass gastric, se arata intr-un comunicat al unitatii sanitare. Interventia chirurgicala de gastrectomie longitudinala presupune indepartarea a 80 la suta din stomac, realizand un rezervor gastric cu o capacitate mult mai mica. Acest lucru va reduce major senzatia de foame si va facilita instalarea precoce a satietatii. Durata medie a unei astfel de operatii este de aproximativ 50 de minute. Operatia de bypass gastric consta in formarea unui mic rezervor gastric (cu o capacitate de aproximativ 25 cmc) si ocolirea, de catre alimentele inghitite, a unui segment important din intestinul subtire (aproximativ 150 de cm), reducand absorbtia caloriilor. Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 90 minute, a precizat sursa citata. Medicul Catalin Copaescu are o vasta experienta in chirurgia obezitatii, el operand pana in prezent peste 2.500 de pacienti cu obezitate, diabet zaharat sau alte boli metabolice, fiind cel care l-a operat pe barbatul de aproape 400 de kilograme si care era considerat cel mai gras om din Romania. Congresul de Chirurgie Digestiva din Italia include atat lucrari stiintifice, cat si demonstratii practice constand in interventii chirurgicale care se vor desfasura live, prin intermediul unor videoconferinte. Interventiile chirurgicale vor fi efectuate atat de medici din Italia, cat si de medici din Europa, SUA, Africa sau Asia, printre acestia fiind si chirurgul roman Catalin Copaescu.
Cuvinte-cheie: obezitate
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.