Mușchiul artificial realizat din proteine naturale

Dr. Stefan Schiller și dr. Matthias Huber de la Universitatea din Freiburg, Germania, au reușit să dezvolte un țesut muscular numai cu ajutorul proteinelor naturale. Contracțiile autonome ale acestui material pot fi controlate cu ajutorul pH-ului și al modificărilor de temperatură. Aceste mișcări sunt induse de către o reacție chimică, ce consumă energie moleculară tocmai în acest scop. Mușchiul artificial este încă la stadiul de prototip, însă biocompatibiltatea crescută a materialului și posibilitatea de ajustare a compoziției pentru a corespunde unui anumit țesut ar putea deschide calea către noi utilizări în medicina regenerativă, în domeniul farmaceutic etc.

Două proteine asemănătoare elastinei

Materialul folosit de către echipa Universității din Freiburg are la bază elastină, o proteină fibroasă naturală care este prezentă și la oameni, conferind elasticitate pielii și vaselor de sânge. Urmărind modelul acestei proteine, cercetătorii au dezvoltat două proteine ​​asemănătoare elastinei, una dintre ele reacționând la fluctuațiile pH-ului, iar cealaltă la schimbările de temperatură. Oamenii de știință au combinat cele două proteine, astfel încât să formeze un material cu două straturi, care să poată fi flexibil și să i se seteze direcția de mișcare, iar contracțiile ritmice au fost obținute folosind o sursă de energie chimică drept combustibil, în acest caz sulfitul de sodiu.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.