Neuritina ar putea preveni alergiile şi bolile autoimune

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia au descoperit o proteină naturală, ce poate fi de ajutor pacienţilor care se confruntă cu alergii şi boli autoimune. Această proteină produsă de celulele imune, numită neuritină, ar putea fi soluţia pentru anafilaxie, astm sau lupus. Imunologul Paula Gonzalez-Figueroa a transmis că există peste 80 de boli autoimune. Cercetătorii au descoperit că neuritina suprimă formarea celulelor plasmatice care produc anticorpi nocivi, funcționând ca un antihistaminic.

Celulele Tfr, factor-cheie în tratarea bolilor autoimune

Gonzalez-Figueroa a descoperit împreună cu echipa ei, după 5 ani de cercetări, o clasă specială de celule, numită T folicular reglator (Tfr), care produce neuritină, reduce producția de imunoglobulină E și suprimă procesul de formare a celulelor plasmatice. Prin urmare, anulează răspunsul autoimun al organismului uman. Cercetătorii au utilizat în cadrul studiului şoareci transgenici (modificați genetic) şi culturi de celule prelevate din amigdalele umane. Astfel, aceştia au observat că şoarecii care nu puteau produce neuritină erau în pericol de a muri din cauza anafilaxiei.

Rezultatele studiului

Şoarecii au fost creaţi genetic pentru a nu avea celule Tfr producătoare de neuritină, astfel, aceştia au dezvoltat celule plasmatice defecte, acestea din urmă producând la rândul lor autoantigeni. Echipa de cercetători a tratat şoarecii cu deficit de Tfr prin injectarea de neuritină, rezultatele clinice fiind foarte bune. Astfel, tratamentul a dus la dispariția celulelor plasmatice. Oamenii de ştiinţă consideră că această descoperire ar putea fi mai mult decât un medicament nou, reprezentând chiar o abordare complet diferită pentru tratarea alergiilor și a bolilor autoimune.

Sursa: sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.