Noi date despre prevalența hipertensiunii arteriale în România vor fi culese prin Studiul SEPHAR III

Este bine-cunoscut faptul că bolile cardiovasculare sunt în prezent prima cauză de mortalitate în lume. 7,4 milioane de oameni au murit în 2012 din cauza bolii coronariene, în timp ce 6,7 milioane de decese au fost provocate de atacul cerebral.

La noi în țară nu există însă deocamdată suficiente date referitoare la prevalența afecțiunilor cardiovasculare. Din acest motiv, Societatea Română de Hipertensiune desfășoară în perioadele 16-23 noiembrie 2015 și 15 februarie – 30 aprilie 2016, un studiu la nivel național pe un eșantiona de 2000 de adulți. Studiul, intitulat SEPHAR III, este o continuare a studiilor SEPHAR I și II, care au arătat faptul că principala cauză a bolilor cardiovasculare este hipertensiunea arterială care stă la baza a 62% din totalul deceselor.

Ce își propune studiul SEPHAR III?

„Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important în managementul bolilor cardiovasculare la nivel național și ne vor ajuta să implementăm pe viitor, cele mai bune metode de prevenție a acestor afecțiuni. Pentru politicile guvernamentale de sănătate, cunoașterea prevalenței factorilor de risc dependenți de stilul de viață, care determină problemele cardiovasculare și tendința de evoluție a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o creștere a nivelului de asistență medicală primară în România, alături de cultivarea unui stil de alimentație sănătos, îmbinat cu activitatea fizică. Creșterea nivelului de educație legată de sănătate, alături de îmbunătățirea venitului mediu, sunt măsuri care ar contribui și ele la îmbunătățirea sănătății populației, pe termen lung” a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune și coordonatorul studiului SEPHAR.

Persoanele care vor participa la studiul SEPHAR III vor fi evaluați anual, prin vizitele de urmărire SEPHAR Follow-up și li se vor efectua teste paraclinice și de laborator gratuite. În cadrul acestui studiu se va evalua situația depresiei la pacienții participanți, se va monitoriza prevalența sindromului de apnee în somn și complianța la tratament.

În România, prevalența hipertensiunii arteriale este de 40,4%, însă vestea bună este că în ultimii ani complianța la tratament a crescut, la fel și gradul de informare a populației referitor la pericolele legate de această afecțiune.

Text: Bianca Bădescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.