O nouă opțiune terapeutică pentru cardiacii cu risc înalt de complicații

România, alături de Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda, devine a cincea ţară în care este disponibil un tratament ce poate deveni noul standard terapeutic pentru pacienţii cu ateroscleroză şi risc cardiovascular crescut. Este vorba de o combinație dintre rivaroxaban, un anticoagulant de ultimă generație produs de Bayer, și acidul acetilsalicilic, a cărei eficiență incontestabilă a fost pusă în evidență în cadrul unui amplu studiu internațional.

Lansarea în țara noastră vine ca urmare a aprobării de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a regimului de administrare a medicamentului Xarelto® (rivaroxaban) în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în asociere cu Aspirina (acid acetilsalicilic) – 75-100 mg o dată pe zi pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții adulți cu boală arterială coronariană sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice. Această aprobare vine în urma rezultatelor foarte bune obținute în evaluarea eficacității tratamentului în cazul celor 27.395 de pacienți din 33 de țări înrolați în studiul COMPASS, la care a luat parte și România, cu 423 de pacienți din 19 centre, sub coordonarea prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi membru în Steering Committe al studiului.

Date încurajatoare

Pe scurt, studiul COMPASS a comparat, timp de 23 de luni, eficiența aspirinei, a rivaroxabanului și a combinației dintre cele două în boala ischemică periferică și coronariană stabilă. Astfel, s-a demonstrat că Rivaroxaban în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu Aspirina 100 mg o dată pe zi a redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, acident vascular cerebral) cu 24%, comparativ cu Aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienții cu boală aterosclerotică stabilă. Practic, pentru fiecare o mie de pacienți tratați, această terapie combinată a prevenit 13 infarcte miocardice acute, accidente vasculare cerebrale sau decese de cauze cardiovasculare și 7 decese din orice cauze, cu riscul apariției a 12 hemoragii tratabile.

De asemenea, cercetătorii au stabilit că tratamentul a redus cu 23% mortalitatea la pacienţii cu boală coronariană ischemică cronică şi factori de risc și a scăzut cu 70% riscul de amputații majore la pacienţii cu boală arterială periferică.

Interviu prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu

Studiul COMPASS reprezintă un pas enorm în cardiologia modernă. Pentru prima dată un tratament nou demonstrează o eficacitate superioară faţă de «bătrâna» Aspirină în boala aterosclerotică stabilă, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore şi creşterea supravieţuirii pacienţilor”, declară prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Anticoagulantul cu cele mai multe indicații

Rivaroxaban este anticoagulantul oral (NOAC) din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K cu cel mai amplu program de cercetare şi dezvoltare, care cuprinde peste 275.000 de pacienţi în studii clinice şi care are cele mai extinse indicații în lume. Rivaroxaban este aprobat pentru tratamentul mai multor afecțiuni venoase și arteriale tromboembolice (VAT) decât orice alt anticoagulant oral:

  • prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții adulți cu boală arterială coronariană (BAC) sau cu boală arterială periferică (BAP) simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice;
  • prevenția accidentului vascular cerebral și a embolismului sistemic la pacienții adulți cu fibrilație atrială (FA) non-valvulară și unul sau mai mulți factori de risc;
  • tratamentul embolismului pulmonar (EP) la adulți;
  • tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) la adulți;
  • prevenția EP și TVP recurente la adulți;
  • prevenția tromboembolismului venos (TEV) la pacienți adulți, care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale elective de protezare de șold;
  • prevenția TEV la pacienți adulți, care au fost supuşi intervenţiei chirurgicale elective de protezare de genunchi;
  • prevenția evenimentelor aterotrombotice după sindromul coronarian acut la pacienți adulți cu niveluri crescute ale biomarkerilor cardiaci în combinație cu acid acetilsalicilic (ASA) sau cu ASA și clopidogrel sau ticlopidină.

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.