O proteină, rol important în funcţia auzului

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu pentru a determina rolul unei proteine în ceea ce privește dezvoltarea celulelor ciliate. Aceste celule, cu aspect asemănător firelor de păr, se mișcă atunci când sunt stimulate de vibrațiile sonore și au un rol foarte important. Unele dintre ele amplifică sunetele care ajung în ureche, în timp ce altele transformă undele sonore în semnale electrice care ajung în creier.

Celulele ciliate și proteina GFI1

Studiul, publicat în jurnalul medical Development, a demonstrat că proteina numită GFI1 poate determina dacă o celulă ciliată embrionară se va dezvolta și va deveni o celulă ciliată matură și funcțională, sau va deveni o celulă care va funcționa precum o celulă nervoasă sau neuron. Funcția auditivă se bazează pe buna funcționare a celulelor ciliate din urechea internă. Atunci când acestea nu se dezvoltă corespunzător sau sunt deteriorate din cauza factorilor de mediu – cum ar fi zgomotul puternic – auzul poate avea de suferit.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a utilizat metode de ultimă generație astfel încât să studieze expresia genelor (procesul prin care informația de pe o genă este utilizată pentru a sintetiza un produs funcţional – o proteină sau moleculă ARN) celulelor ciliate ale șoarecilor de laborator modificați genetic, care nu produceau proteina GFI1. Astfel, în absența acestei proteine vitale, celulele ciliate embrionare nu au reușit să se dezvolte și să devină celule adulte complet funcționale.

Vertijul: cauze, simptome, tratament

„Aceste date explică importanța GFI1 în protocoalele experimentale de regenerare a celulelor ciliate din celulele stem. Astfel de metode regenerative au potențialul de a fi utilizate pentru pacienții care au suferit pierderea auzului din cauza vârstei sau a factorilor de mediu, precum expunerea la zgomot puternic”, a declarat dr. Ronna Hertzano, autoarea studiului.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.