Organizația Mondială a Sănătății a aprobat vaccinul împotriva malariei

În lupta împotriva malariei, omenirea are un nou aliat, mai exact un vaccin care a fost aprobat de curând de către Organizația Mondială a Sănătății. Malaria ucide, în fiecare an, aproximativ jumătate de milion de oameni, majoritatea din regiunea subsahariană a Africii, în special copii. Vaccinul, produs de compania GlaxoSmithKline, activează sistemul imunitar al copiilor împotriva parazitului Plasmodium falciparum, cel care cauzează cea mai periculoasă formă a bolii.

Vaccinul împotriva malariei se numește Mosquirix

Vaccinul se numește Mosquirix și reprezintă o premieră nu doar în ceea ce privește malaria, ci este primul vaccin dezvoltat împotriva unei boli parazitare, paraziții fiind organisme mult mai complexe decât virusurile sau bacteriile. Malaria este una dintre cele mai vechi și letale boli, așadar existența unui vaccin constituie una dintre cele mai importante realizări ale medicinei, mai ales că cercetările au început acum mai bine de o sută de ani.

Un studiu a estimat anul trecut că, prin lansarea vaccinului în țările cu cea mai mare incidență a malariei, s-ar putea preveni anual 5,4 milioane de cazuri și 23.000 de decese la copiii mai mici de 5 ani. S-a constatat că administrarea vaccinului în timpul sezoanelor cu transmitere ridicată, în combinație cu medicamentele preventive, reprezintă o metodă mult mai eficientă în reducerea numărului îmbolnăvirilor severe, a spitalizării și decesului.

Vaccinul împotriva malariei se administrează în 4 doze

Parazitul malariei, transmis prin înțepătura de țânțar, este un dușman de temut, deoarece poate reinfecta o persoană de mai mult ori. În multe părți din Africa Subsahariană, copiii suferă, în medie, șase episoade de malarie pe an. Chiar și atunci când boala nu este fatală, reinfectarea slăbește sistemul imunitar și îl vulnerabilizează în fața altor agenți patogeni.

Mosquirix se administrează în trei doze, într-un interval cuprins între 5 și 17 luni, iar a patra doză, aproximativ 18 luni mai târziu. În urma studiilor clinice, vaccinul a fost testat în trei țări – Kenya, Malawi și Ghana – unde a fost introdus în programele de imunizare de rutină.

Sursa: nytimes.com

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.