Acasă » Ultima oră » Nou tratament promițător pentru osteoartrită
Nou tratament promițător pentru osteoartrită
O noutate remarcabilă în domeniul regenerării țesutului cartilaginos oferă speranță pacienților care suferă de dureri severe de genunchi din cauza osteoartritei, o afecțiune ce poate progresa fără tratament adecvat, din cauza limitărilor în vindecarea naturală.
Cum au reușit să regenereze țesutul cartilaginos
Conform unui studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii de la Universitatea din Seoul au investigat eficacitatea a două tratamente distincte: implantarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical uman (utilizare alogenică) și procedura de microforaj cu osteotomie tibială înaltă. Studiul a inclus cincizeci și patru de pacienți, dintre care 24 au fost asignați grupului care a primit implantul de celule stem, iar 30 au făcut parte din grupul de microforaj.
Rezultatele au evidențiat că ambele abordări au dus la ameliorări semnificative ale durerii și funcționalității la 6, 12 și 24 de luni, în comparație cu starea inițială. Cu toate acestea, la 24 de luni, pacienții tratați cu implant de celule stem au prezentat scoruri semnificativ mai bune. De asemenea, evaluările artroscopice efectuate la 12 luni au evidențiat o vindecare mai pronunțată a cartilajului în rândul participanților din același grup.
Noi perspective privind terapiile celulare
În prezent, peste 85 de afecțiuni pot fi tratate cu succes folosind celule stem hematopoietice recoltate la naștere, iar studiile clinice demonstrează eficacitatea acestora în tratamentul unor boli precum diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multiplă sau fibroza pulmonară. În plus, există sute de studii clinice în desfășurare care investighează potențialul terapeutic al celulelor stem din placentă datorită ușurinței de obținere, cantității disponibile și caracteristicilor unice ale acestora. Cercetătorii estimează că, până în 2030, FDA va aproba între 30 și 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecțiuni.
”Există mai multe tipuri de celule stem, fiecare util în tratarea altor afecțiuni. România se află printre puținele țări din Europa unde părinții pot opta pentru recoltarea celei mai mari cantități și diversități de celule stem disponibile la naștere. Acest lucru este posibil prin recoltarea întregului țesut placentar, alături de sângele și țesutul ombilical, oferind astfel atât pentru bebeluș cât și pentru familia sa acces la posibile tratamente pentru zeci de afecțiuni„, subliniază dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.
Recoltarea placentei la naștere este lipsită de riscuri sau durere și nu numai că reprezintă o investiție în sănătatea viitoare a copiilor, dar și o speranță pentru tratamentul și vindecarea unor afecțiuni grave. Mai mult, cercetările recente în domeniul crioprezervării celulelor stem indică faptul că celulele stem păstrate în condiții de criogenie nu sunt afectate de trecerea anilor, ci demonstrează o durabilitate excepțională, fiind, practic, nemuritoare.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: celule stem, osteoartrita
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.