Pacienții paralizați ar putea comunica prin intermediul unei neuroproteze

Cercetătorii au dezvoltat cu succes o „neuroproteză pentru vorbire”, cu ajutorul căreia un pacient cu paralizie severă a reușit să comunice în propoziții, prin traducerea semnalelor emise la nivelul creierului către tractul vocal și transpunerea lor în cuvinte afișate pe un ecran. Tehnologia a fost dezvoltată după mai mult de un deceniu de eforturi ale unei echipe de experți din cadrul Universității California din San Francisco, Statele Unite ale Americii. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Obiectivul: un vocabular de 50 de cuvinte

Anterior, echipa de cercetători a cartografiat tiparele de activitate corticală asociate cu mișcările tractului vocal, care produc fiecare consoană și vocală. Acum s-au dezvoltat noi metode de a decoda în timp real aceste tipare și s-au creat modele statistice pentru a îmbunătăți acuratețea tehnologiei. Aceasta a fost testată cu ajutorul unui pacient în vârstă de aproape 40 de ani, care suferise un accident vascular cerebral, în urma căruia rămăsese paralizat, având o capacitate redusă de mișcare a capului, gâtului și membrelor. Obiectivul a fost realizarea unui vocabular cu 50 de cuvinte frecvent utilizate.

Pacientului i s-a implantat o matrice de electrozi cu densitate înaltă în regiunea creierului, responsabilă de controlul vorbirii. După ce acesta și-a revenit complet, echipa sa a înregistrat 22 de ore de activitate neuronală, în urma a 48 de sesiuni derulate pe parcursul mai multor luni. Autorii studiului au reușit să traducă semnalele creierului pacientului în propoziții simple și au descoperit că sistemul a fost capabil să decodeze cuvintele din activitatea creierului cu o rată de până la 18 cuvinte pe minut, cu o precizie de până la 93%. Este totuși nevoie de cercetări suplimentare.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.