Pancreas artificial pentru pacienții cu diabet tip 2

Aproximativ 415 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet de tip 2. Iar pentru fiecare pacient, menținerea unui nivel optim al glucozei în sânge este o măsură esențială pentru a evita riscul complicațiilor pe termen lung. Un mare ajutor pentru acești pacienți ar fi un pancreas artificial, tehnologie dezvoltată de oamenii de știință de la Cambridge, Marea Britanie. Noile cercetări sugerează că terapia cu insulină în buclă închisă poate ajuta pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 să își îmbunătățească nivelul glucozei din sânge, fără a crește riscul de hipoglicemie sau scăderea bruscă a glicemiei.

Pancreasul artificial, salvarea în diabetul tip 2

Potrivit studiului publicat pe 11 ianuarie 2023 în Nature Medicine, cercetătorii au dezvoltat aplicația CamAPS FX Android, care funcționează ca un pancreas artificial. Mai exact, aceasta presupune integrarea unui dispozitiv medical ce monitorizează continuu nivelul de glucoză (CGM – Continuous Glucose Monitor). Totul funcționează cu ajutorul unei pompe ce automatizează testarea glicemiei și livrarea insulinei. Sistemul a fost dezvoltat inițial pentru a gestiona nivelurile de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 1. Însă cele mai recente cercetări au scos la iveală că acest sistem prezintă beneficii și în rândul persoanelor cu diabet tip 2, dublând, pentru pacient, timpul în care se va afla într-un anumit interval al nivelului glicemiei și înjumătățind timpul cu niveluri ridicate de glucoză.

„Mulți pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 se luptă să își gestioneze nivelul zahărului din sânge folosind tratamentele disponibile în prezent, cum ar fi injecțiile cu insulină. Pancreasul artificial poate oferi o abordare sigură și eficientă pentru a-i ajuta, iar tehnologia este simplu de utilizat și poate fi implementată în siguranță acasă”, a explicat dr. Charlotte Boughton, co-autorul studiului, printr-un comunicat de presă.

Sistemul cu buclă închisă vs. terapia standard cu insulină

Multe persoane cu diabet de tip 2 vor putea gestiona la început nivelul zahărului din sânge prin modificări ale stilului de viață, dar și prin administrarea anumitor medicamente orale. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, până la 20 – 30% dintre persoanele cu diabet de tip 2 necesită tratament cu injecții de insulină.

În terapia standard cu insulină, pacienții mențin nivelul glicemiei din sânge prin testarea și injectarea manuală a insulinei de mai multe ori pe zi. În comparație, sistemele cu buclă închisă colectează informații despre nivelurile de glucoză din sânge ale unei persoane printr-un dispozitiv CGM portabil, care furnizează insulină printr-o pompă specială. Acest lucru înseamnă un tratament mai precis, care elimină necesitatea testării manuale și a injecțiilor cu insulină. Astfel, ajută, în același timp, la susținerea controlului glucozei.

„Software-ul care poate automatiza administrarea insulinei este crucial pentru a face progrese în ce priveşte tratamentul. Orice dispozitiv care poate ajuta la automatizarea eliberării insulinei aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2”, a declarat dr. Thomas Grace, director medical al Centrului de Diabet Blanchard Valley din Findlay, Ohio (S.U.A.).

Însă scopul final este de a controla nivelul zahărului din sânge, astfel încât să fie reduse riscurile complicațiilor în diabet.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.