Premieră mondială în România: un caz de disecție aortică complexă, tratat cu succes pe cale endovasculară

Un pacient în vârstă de 59 de ani, din București, cu o disecție aortică complexă de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din țară, a fost tratat cu succes printr-un procedeu endovascular revoluționar. Intervenția reprezintă o premieră la nivel mondial și a fost realizată în cadrul Spitalului European Polisano din Sibiu de către echipa de specialiști Heart Team, cu participarea chirurgului Prof. Dr. Sherif Sultan, unul dintre cei mai buni cercetători din lume în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

Combinare a două tehnici inovatoare

Procedeul endovascular a constat în combinarea a două tehnici inovatoare care nu au mai fost utilizate împreună niciodată până în prezent la tratamentul unui pacient cu această patologie gravă. „Particularitatea acestui caz a fost prezența unei rupturi active a peretului aortic care ne-a permis să implementăm, pentru prima oară în lume, două tehnologii endovasculare diferite în același timp: modulatorul de flux multistratificat și stent graftul”, a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică.

O șansă reală la viață

Pacientul a fost diagnosticat cu disecție de aortă de tip B în luna iulie 2015. Această maladie extrem de gravă, care se manifestă printr-un sindrom dureros important la nivelul toracelui, evoluează foarte repede, iar șansele de supraviețuire ale pacientului sunt extrem de scăzute. Timp de 6 luni, pacientul a fost consultat de mai mulți medici, atât din România, cât și din străinătate, însă tratamentul chirurgical a fost exclus din cauza riscurilor ridicate de paralizie și chiar deces.

Peste 200 de pacienți cu disecție de aortă de tip B sunt diagnosticați anual în România. Până în prezent nu s-au descoperit tratamente eficiente care să asigure o speranță de viață mai mare de un an. Prin această nouă procedură, rata de supraviețuire crește semnificativ, fără risc de paralizie sau accident vascular cerebral.

Rezultatul unei colaborări româno-irlandeze

Echipa medicală care a realizat intervenția a fost formată din Conf. Dr. Victor Costache – directorul medical al Spitalului European Polisano și șeful secției de Chirurgie cardiovasculară și toracică, Dr. Nicolae Florescu – șeful secției de Cardiologie intervențională, Dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare, Dr. Emma Ciobanu – chirurg cardiovascular. Acestora li s-au alăturat Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan, vicepreședintele Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară și Președinte al Institutului Vascular de Vest, și Dr. Niamh Hynes, medic primar chirurg din Irlanda.

 

Text: Natalia Talmacec

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.