Acasă » Ultima oră » Primul centru din România dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale
Primul centru din România dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale
Primul centru din România dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale a fost inaugurat la Institutul Clinic Fundeni. Astfel, boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică vor fi putea fi tratate mai bine, prin accesul la tehnici de vârf endoscopice, imagistice și chirurgicale, prin formarea unei echipe multidisciplinare, prin educarea pacienților și familiilor acestora, precum și datorită facilităților de cercetare în domeniu. Inaugurarea a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat în parteneriat cu Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) și cu societatea profesională Clubul Român pentru Boala Crohn și Rectocolita ulcerohemoragică (RCCC). „Bolile inflamatorii intestinale sunt boli incurabile, dizabilitante și costisitoare, atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate. De cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate tardiv și tratate suboptimal. Prin formarea și acreditarea de centre dedicate pacienților cu boli inflamatorii intestinale se poate asigura excelența în îngrijirea acestor pacienți, prin reducerea timpului de așteptare, îmbunătățirea tratamentului oferit pacienților și evitarea progresiei bolii sau a complicațiilor”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Diculescu, președintele RCCC.
Peste 15.000 de pacienţi români au boli inflamatorii intestinale!
Nevoia unui astfel de centru era extrem de mare în condiţiile în care, în ţara noastră, sunt peste 15.000 de pacienți diagnosticați cu boala Crohn sau cu rectocolită ulcerohemoragică. Bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, însă cele mai multe cazuri apar la tinerii între 15 şi 30 de ani. Printre simptomele bolilor inflamatorii intestinale se numără durerile abdominale, febra, pierderea apetitului ori scăderea în greutate pentru o perioadă mai lungă de o lună. Mai mult de 50% dintre bolnavi necesită intervenții chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicațiilor sau controlul bolii. Datele au fost furnizate în cadrul inaugurării, iar dezbaterea de la Institutul Clinic Fundeni a avut loc în contextul „Zilei Internaționale a Luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale”, eveniment marcat anual, în ziua de 19 mai.
Cuvinte-cheie: boala Crohn, boli inflamatorii intestinale, Institutul Clinic Fundeni, Mircea Diculescu, rectocolita ulcerohemoragica
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.