Acasă » Ultima oră » Primul transplant al unei urechi 3D, realizate cu celule umane
Primul transplant al unei urechi 3D, realizate cu celule umane
O pacientă din Mexic, în vârstă de 20 de ani, a trecut recent printr-un transplant de ureche, organul 3D fiind obținut cu ajutorul propriilor celule, potrivit companiei de biotehnologie 3DBio Therapeutics, din Queens, S.U.A. Acest transplant face parte dintr-un studiu clinic și reprezintă un adevărat progres în domeniul ingineriei tisulare. Urechea a fost transplantată în luna martie a acestui an, iar țesutul va continua să se regenereze, astfel încât aspectul și senzația vor fi acelea ale unei urechi naturale.
Femeia suferă de microție
Studiul clinic implică 11 pacienți și momentan este în curs de desfășurare, astfel încât deocamdată nu se cunosc mai multe detalii, însă având în vedere că celulele aparțineau pacientei, experții susțin că organul are un risc foarte mic de a fi respins.
La momentul actual, oameni de știință din mai multe colțuri ale lumii fac cercetări și testează tot felul de tehnici și tehnologii pentru a ușura și prelungi viețile pacienților. La începutul acestui an, un pacient din Maryland a primit o inimă de porc ce i-a prelungit viața cu 3 luni. De asemenea, medicii elvețieni au anunțat de curând că un pacient care a primit un ficat, ce fusese conservat timp de 3 zile, se simte foarte bine la un an de la intervenția chirurgicală. Iar experții de la Institutul Tehnologic din Israel au anunțat că au imprimat 3D o rețea de vase sangvine, necesară pentru a furniza sânge țesuturilor transplantate.
Pacienta din Mexic s-a născut cu microție, un defect congenital în care segmentul exterior al urechii este insuficient dezvoltat, adesea malformat. Reprezentanții companiei susțin că în urma cercetărilor, tehnologia ar putea fi utilizată pentru a printa și alte organe precum nasul, meniscul, discurile intervertebrale etc.
Sursa foto: Nytimes.com
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: biotehnologie, celule, transplant, ureche 3D
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.