Procedura de iradiere corporală totală, disponibilă și în România

res-_MG_1006Procedura de iradiere corporală totală (Total Body Irradiation – TBI), realizată cu cea mai modernă tehnică, IMRT-VMAT, este acum disponibilă și în România. Astfel, pacienții diagnosticați cu boli hematologice maligne, de tipul leucemiei acute limfoblastice, cu indicație de iradiere corporală totală înainte de transplantul de măduvă osoasă, nu mai sunt nevoiți să se deplaseze în străinătate.

Procedura de iradiere corporală totală este realizată exclusiv în cadrul centrului Amethyst Radiotherapy, prin tehnica IMRT-VMAT, iar transplantul ulterior de măduvă osoasă este efectuat la Institutul Clinic Fundeni. Prima etapă a procedurii TBI vizează scanarea întregului corp al pacientului, din 2 în 2 mm, și reconstruirea sa virtuală, în volum. Următoarea etapă este cea de optimizare, când sunt delimitate structurile osoase care vor fi iradiate de restul țesuturilor.

Iradierea corporală totală, cea mai eficientă procedură

Prin comparație cu chimioterapia și alte opțiuni existente, TBI are o toxicitate mult mai mică asupra țesuturilor sănătoase și o rată de succes de 100%.

„Iradierea corporală totală este cea mai eficientă procedură utilizată la nivel internaţional în pregătirea pacienţilor pentru transplant medular. Datorită tehnologiei de radioterapie de ultimă generaţie, IMRT-VMAT, de care dispunem în cadrul Amethyst, precum şi a specialiştilor foarte bine pregătiţi ai centrului, am reușit să implementăm acest tratament oncologic modern şi în România, cu rezultate foarte bune pentru pacienţi. Procedura este una deosebit de complexă şi presupune aplicarea zilnică a unui protocol strict de sterilizare. În prezent, suntem singurul centru medical din sistemul public şi privat din ţară care realizează iradierea corporală totală, cu cea mai modernă tehnică,” a afirmat Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut şi coordonator program TBI din cadrul Amethyst Radiotherapy.

Posibilitatea de a efectua procedura de iradiere corporală totală, urmată de cea de transplant de măduvă, în România înseamnă o reducere a costurilor pentru pacient de la 200 000 la 70 000 de euro, transplantul fiind decontat de CNAS.

În medie, un plan de tratament are o durată de 4 săptămâni și presupune 6 ședințe de câte 1 oră și 30 de minute, implicând o echipă alcătuită din 5 medici radioterapeuți și 2 fizicieni. Până în acest moment, au fost supuși procedurii de iradiere totală înaintea transplantului medular 4 pacienți.

Text: Dana Săporan

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.