Producatorii de medicamente avertizeaza asupra impactului negativ pe care il va avea cresterea taxei de clawback

Cresterea taxei de clawback cu 30% in trimestul 4 al anului 2013 (reprezentand 20% din vanzarile medicamentelor compensate) i-a facut pe producatorii de medicamente sa se revolte, spundand ca nu mai pot sustine singuri finantarea deficitului sistemului de sanatate.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) avertizeaza ca aceasta subfinantare a sistemului de sanatate va duce la eliminarea de pe piata a medicamentelor cu pret accesibil si va impiedica accesul romanilor la tratamente farmaceutice noi. De altfel, in ultimii ani au disparut peste 1000 de medicamente cu preturi sub 30 RON, care au fost inlocuite cu altele mai scumpe. In plus, cresterea taxei de clawback ameninta sa anuleze investitiile industriei farmaceutice in productie si dezvoltare.

,,Mentinerea acestei taxe, in forma actuala, poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente si prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cat si pentru companiile producatoare de medicamente, care vor fi nevoite sa amane sau sa anuleze investitiile in capacitatile de productie locala,” a declarat Dragos Damian, Presedinte APMGR.

Producatorii de medicamente cer ca autoritatile sa actualizeze nivelul de referinta pentru taxa de clawback, sa introduca calculul diferentiat al taxei de la 1 ianuarie 2014, prin delimitarea medicamentelor in doua grupe si sa actualizeze cat mai repede lista de medicamente compensate cu molecule noi, concomitent cu suplimentarea bugetului pentru acestea. In plus, producatorii de medicamente vor eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si vor ca povara fiscala sa fie distribuita exchitabil de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor, astfel incat producatorii sa nu mai fie singurii care finanteaza deficitul sistemului de sanatate.

„In fiecare an, producatorii de medicamente acopera intreaga diferenta intre bugetul alocat de stat pentru medicamente si consumul real generat de necesitatile de tratament ale pacientilor romani. Cu alte cuvinte, taxa clawback s-a transformat dintr-o masura de control a bugetului intr-o povara fiscala care a dus la crearea unui mediu de business lipsit de transparenta si predictibilitate”, a declarat Calin Galaseanu, Presedinte ARPIM.

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.