Acasă » Ultima oră » Psihoterapia, de ajutor pacienţilor cu atacuri de panică
Psihoterapia, de ajutor pacienţilor cu atacuri de panică
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia consideră că psihoterapia are efecte pozitive şi de durată pentru pacienţii care se confruntă cu atacurile de panică. Studiul arată că la doi ani după tratament, 70% dintre pacienți şi-au îmbunătățit starea de sănătate, iar pentru 45% dintre aceştia, atacurile de panică au dispărut. Atacurile de panică sunt reprezentate de un val intens de frică apărut brusc, însoţit de simptome somatice şi cognitive. Acestea afectează în mod special adolescenţii sau adulţii tineri.
Tulburarea de panică netratată, piedică în desfăşurarea activităţilor zilnice
Thomas Nilsson, iniţiatorul studiului, a transmis că tratamentul pentru tulburările de panică este foarte important, deoarece, netratate, poate împiedica pacientul să îşi desfăşoare activităţile obişnuite de zi cu zi. În cadrul studiului au participat 221 de persoane, care au fost urmărite timp de 10 ani.
Cercetătorii au studiat efectele pe termen scurt și lung ale terapiei, şi le-au permis pacienţilor să aleagă metodele de tratament pe care şi le doreau. Opțiunile au fost două forme de terapie, concepute special pentru a trata tulburarea de panică – psihoterapia psihodinamică și terapia cognitiv-comportamentală (TCC).
Rezultatele studiului
Jumătate dintre pacienţi au putut să aleagă tipul dorit de terapie, în timp ce cealaltă jumătate a fost repartizată aleatoriu. Psihologii iau în general în considerare preferințele pacienților în decizia de tratament. În urma studiului, cercetătorii au fost surprinşi de rezultat: pacienții care au ales psihoterapia psihodinamică au avut rezultate mai bune decât cei care au fost repartizați la întâmplare pentru a urma același tip de terapie.
În plus, pacienţii care au urmat terapia cognitiv-comportamentală au avut rezultate total diferite. Cei care au fost repartizați aleatoriu pentru TCC au avut rezultate mai bune decât cei care au ales-o.
Sursa: sciencedaily.com
Cuvinte-cheie: atac de panica, psihoterapie, tulburarea de panica
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.