Acasă » Ultima oră » Rezistenţa la antibiotice, factor îngrijorător în contextul pandemiei
Rezistenţa la antibiotice, factor îngrijorător în contextul pandemiei
Reprezentanții campaniei Coaliția AMR 2050 atrag atenţia asupra faptului că există o adevărată problemă în România, precum şi în întreaga lume, cu privire la administrarea nejustificată a antibioticelor pentru COVID-19. Aceştia sunt de părere că o mare parte dintre români utilizează antibiotice într-un mod incorect, pentru probleme care nu necesită tratament antibiotic precum simple răceli sau dureri în gât, plăgi superficiale şi abces dentar. Reprezentanţii campaniei estimează că infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an, până în anul 2050, la nivel global.
Se recomandă în mod nejustificat administrarea antibioticelor
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii transmit că pandemia actuală de COVID-19 ar putea afecta lupta împotriva rezistenței antimicrobiene. Mulți dintre pacienţii care sunt asimptomatici sau prezintă o formă ușoară a bolii își autoadministrează sau li se recomandă în mod nejustificat antibiotice. Datele provenite de la pacienţii internaţi la terapie intensivă din 88 de ţări şi furnizate de OMS arată că 70% dintre aceștia au primit cel puțin un antibiotic, fie în scop profilactic, fie terapeutic, chiar dacă doar 54% dintre pacienți au avut o infecţie bacteriană.
Consumul de antibiotic în România
Statisticile comparate despre consumul de antibiotic (2018) în România și Uniunea Europeană, publicate de Eurostat și evaluate în cadrul unui studiu al Societății Române de Rinologie și al Societății Naționale de Medicina Familiei, arată că la nivel european, 2 din 10 europeni iau antibiotic în răceală și gripă, iar în România, 3 din 10 români apelează la antibioterapie. Dintre românii care au utilizat antibiotic, 30% au făcut-o pentru tratamentul răcelilor comune, iar 33% dintre aceștia au răspuns că au luat antibiotic pentru ameliorarea durerilor în gât. În plus, doar 63% dintre români au mers la un consult medical înainte de administrarea antibioticului, în comparaţie cu 93% dintre europeni.
Cuvinte-cheie: administrare antibiotic, amr 2050, antibiotic, COVID+19, rezistenta antibiotice
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.