Acasă » Ultima oră » Riscul ca fătul să contracteze SARS-CoV-2 este redus
Riscul ca fătul să contracteze SARS-CoV-2 este redus
Potrivit unui studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, Statele Unite, nu s-au găsit dovezi potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite de la mamele infectate la nou-născuți, atunci când se respectă protocoalele de bază pentru controlul infecţiei. În acest studiu au fost analizate 141 de rezultate ale testelor provenite de la nou-născuţii internaţi în două spitale dintr-un mare centru medical academic din New York, în perioada 13 martie – 24 aprilie 2020.
Doi nou-născuți au prezentat rezultate pozitive ale testului COVID-19, dar nu au avut simptome. Unul dintre ei nu a fost retestat, iar celălalt a fost negativ la retestare. Dr. Kimberly Kilby, medic de familie, fost director al Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, New York, în timpul pandemiei de H1N1, a declarat că, pentru multe alte infecții virale, dacă mama este infectată, aceasta poate transmite infecţia nou-născutului printr-un proces numit transmisie verticală (transmisie directă de la mamă la făt). Aceasta a mai adăugat că, în prezent, nu pare să existe o transmisie verticală în ceea ce privește COVID-19.
Cum pot fi protejaţi nou-născuţii de virusul SARS-CoV-2?
La început, experţii au recomandat separarea mamelor infectate de bebelușii lor și descurajarea alăptării. Aceste recomandări au fost făcute în absența datelor privind ratele de transmitere de la mamă la bebeluș a virusului SARS-CoV-2 și s-au bazat pe experiența în ceea ce privește transmiterea altor boli infecțioase de la mamă la nou-născut. În urma studiului, realizat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, s-a constatat că laptele matern poate ajuta la protejarea nou-născuților împotriva noului coronavirus, iar secrețiile vaginale materne și contactul dintre pielea bebeluşului cu cea a mamei sunt cunoscute ca favorizând răspunsurile imune neonatale. În plus, studiile au arătat că virusul SARS-CoV-2 nu se găseşte în laptele matern şi că laptele ar conţine anticorpi împotriva acestui virus.
Cum decurg naşterile în spitale în timpul pandemiei COVID-19?
Concluziile acestui studiu ne arată că atât timp cât se respectă măsurile generale propuse pentru combaterea virusului, nou-născuţii sunt în afara oricărui pericol. Principalele măsuri sunt purtarea măştii şi igiena mâinilor şi a sânilor atunci când mamele ţin în brațe copiii sau îi alăptează. În concluzie, naşterea în spital este sigură pentru bebeluşi, chiar dacă proaspetele mămici sunt pozitive în urma testării. Acest studiu susține beneficiile internării și alăptării în urma rezultatelor nou-născuților și sugerează că separarea mamelor de nou-născuți și evitarea alăptării directe nu pot fi justificate pentru a preveni transmiterea virusului.
Surse: healthline.com; cidrap.umn.edu; bbc.com
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.