Acasă » Ultima oră » Riscul cariilor dentare la copii, mult diminuat datorită sigilării dentare
Riscul cariilor dentare la copii, mult diminuat datorită sigilării dentare
Sănătatea orală a celor mici reprezintă o provocare deopotrivă pentru părinți și copii. Pentru ca micuții să dezvolte însă o dantură puternică și sănătoasă, este esențial ca părinții să folosească și, ulterior, să îi învețe pe cei mici tehnicile adecvate de periaj dentar. În ajutorul lor vine însă o nouă metodă, simplă și eficientă, de reducere a riscului dezvoltării cariilor: sigilarea dentară.
Cariile denumesc procesele distructive la nivelul smalțului, determinate de un periaj dentar realizat necorespunzător care duce la acumularea de resturi aliementare și placă bacteriană pe suprafața dintelui. În timp, aceste acumulări, cu efect acid asupra smalțului, cauzează deteriorări care, dacă nu sunt corectate în fază incipientă, evoluează până la distrucţia coronară și afectarea nervului, cu posibile complicații ca inflamarea și infectarea pulpei dentare.
Sigilarea dentară – o tehnică simplă și eficientă
Cel mai frecvent, cariile se dezvoltă pe suprafața molarilor și a premolarilor, întrucât aceștia prezintă denivelări (șanțuri și fosete) care favorizează mărunțirea alimentelor. Deoarece copiii se confruntă adesea cu probleme cauzate de periajul incomplet sau necorespunzător, sigilarea dentară ar putea fi o soluție eficientă de reducere a riscului dezvoltării fenomenelor carioase. Această tehnică se referă la acoperirea șanțurilor și fosetelor cu un sigilant îmbogățit cu particule de fluor, reducând astfel cu până la 80% riscul de formare a cariilor.
Sigilarea dentară este recomandată copiilor cu vârsta peste 6 ani și poate fi realizată atât pe dinții definitivi, cât și pe cei temporari. Totodată, pentru a fi mai atractivă pentru cei mici, procedura poate fi realizată și folosind un sigilant colorat.
„Procedeul e simplu și nu implică folosirea instrumentului rotativ (freza dentară), decât în anumite cazuri, scăzând astfel starea de anxietate a copilului. Sigilantul este aplicat după periajul profesional al dintelui și poate fi de diferite culori, ceea ce îl face atractiv pentru micuții pacienți”, explică dr. Silvia Covrig, medic dentist specializat în pedodonție Circo Dentistry Center.
Sigilările trebuie verificate, ulterior, o dată la 6 luni când, dacă este necesar, pot fi înlocuite.
Cuvinte-cheie: carii, carii copii, circo dentistry center sigilare dentara, sigilare dentara, sigilare dentara copii
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.