Acasă » Ultima oră » România are pentru prima dată în istorie date epidemiologice despre osteoporoză
România are pentru prima dată în istorie date epidemiologice despre osteoporoză
Cu ocazia manifestărilor de Ziua Mondială a Osteoporozei care au loc la Bucureşti între 18 şi 20 octombrie, conf. dr. Daniel Grigorie a prezentat datele colectate despre situaţia în care se află ţara noastră la capitolul osteoporoză. Astfe, acesta a atras atenţia că există peste 1 milion de persoane cu vârste peste 50 de ani care suferă de această afecţiune.
Deşi România are la ora actuală propriul instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică -FRAX, dezvoltat de o echipa de specialişti sub coordonarea conf. dr. Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză, autorităţile întârzie să folosească acest instrument pentru evaluarea populaţiei, evaluare necesară pentru a putea preveni această afecţiune şi implicit pentru a scădea costurile tratamentelor pentru osteoporoză plătite de stat (care în acest moment se ridică la aproximativ 130 de milioane de euro anual). FRAX este un test gratuit pentru depistarea riscului de fractură, disponibil online atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi, însă cu toate acestea utilizarea sa este suboptimă în ţara noastră.
În prezent, România se situează între ţările cu risc moderat în privinţa osteoporozei, iar numărul de densitometre (singurele instrumente folosite la ora actuală pentru depistarea acestei afecţiuni) la noi în ţară este de doar 2 aparate la 1 milion de locuitori.
Text: Bianca Bădescu
Cuvinte-cheie: depistare osteoporoza, FRAX, Statistici osteoporoza
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.