Acasă » Ultima oră » România participă la Summitul European al Farmaciștilor de Spital de la Bruxelles
România participă la Summitul European al Farmaciștilor de Spital de la Bruxelles
România va fi reprezentată la Summitul European al Farmaciștilor de Spital de la Bruxelles, care se va desfășura între 14 și 15 mai. Tema summitului este: “Stabilirea unor noi standarde în îngrijirea spitalicească”.
În cadrul summitului se vor dezbate direcțiile viitoare de dezvoltare ale profesiei de farmacist de spital, strategiile conform cărora farmaciștii de spital pot să vină mai bine în întâmpinarea nevoilor pacienților, precum și modalități de a întări colaboarea cu ceilalți profesioniști în sănătate cu care farmacistul de spital vine în contact.
România va fi reprezentată de către Farm. Paul Andreianu, farmacist în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, care a fost împuternicit să participe la eveniment de către Asociația Națională a Farmaciștilor de Spital din România, afiliată de un an la Asociația Europeană a Farmaciștilor de Spital .
“În România, pentru îmbunătățirea îngrijirii la nivel de spital principalii pași ar fi: identificarea decalajelor față de celelalte state al Uniunii Europene, stabilirea clară a standardelor de practică medicală și apoi asumarea termenelor realiste de reducere a decalajelor.” a declarat Farm. Paul Andreianu.
ANSFR dorește să facă în 2014 un inventar al profesiei de farmacist de spital la nivel național și o analiză a decalajelor dintre România și UE. În prezent, interesul pentru profesia de farmacist de spital a scăzut în țara noastră din cauza condițiilor de salarizare diferite față de cele din farmaciile comunitare, fapt cea dus la o criză în spitale din cauza lipsei profesioniștilor pe acest domeniu. Farmaciștii de spital se ocupă de procesul de achiziții de medicamente în spitale, cea mai mare provocare pentru farmacistul de spital fiind aceea de a menține un echilibru între necesarul de medicamente și bugetul alocat, de procesul de inițiere a tratamentului pentru pacienții internați și de monitorizare a complianței la tratament atât pe perioada spitalizării, cât și la externare, de prepararea unor produse din categorii speciale ex. citostatice – și în acest caz este nevoie de pregătire specială (deși în momentul de față în România nu există programe în acest sens, cum sunt în alte țări ale UE).
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.