Acasă » Ultima oră » România, pe locul 5 în Europa la consumul de antibiotice
România, pe locul 5 în Europa la consumul de antibiotice
Consumul irațional de antibiotice continuă să fie foarte mare în țara noastră, chiar dacă în momentul de față nu mai conducem clasamentul european la acest capitol. Tragedia de la Colectiv a fost un puternic semnal de alarmă care a contribuit la conștientizarea implicațiilor abuzului de antibiotice în apariția microorganismelor multirezistente.
Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor a devenit o amenințare reală pentru sănătatea publică, la nivel mondial. Astfel, infecții și răni minore care în trecut puteau fi tratate cu ușurință, acum pot ucide din cauza rezistenței pe care au dobândit-o anumite bacterii la antibiotice.
Potrivit estimările autorităților sanitare, 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 sunt din Uniunea Europeană. Datele arată că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații în ceea ce privește rezistența bacteriilor.
- Staphylococcus aureus – locul 1 în UE (50,5%), cel mai mare procent de tulpini MRSA (rezistent la meticilină);
- Pseudomonas aeruginosa rezistent la carbapeneme – locul 1 în UE (52%);
- Enterococcus faecium rezistent la vancomicină – locul 1 în UE (39%)
- Acinetobacter spp multirezistent la carbapeneme, aminoglicozide și chinolone – locul 2 în UE (82,9%);
- Klebsiella pneumoniae rezistentă/intermediară la carbapeneme – locul 3 în UE (35,9%);
- Streptococcus pneumoniae rezistent la eritromicină – locul 3 în UE (39%) și rezistent la penicilină – locul 1 în UE (41,1%);
„În ultimii doi ani, consumul de antibiotice în România a scăzut, iar de pe locul 2 am ajuns pe locul 5 în ceea ce privește consumul. Sigur, lucrurile nu se schimbă peste noapte în privința bacteriilor multirezistente. Continuăm să avem bacterii multirezistente la antibiotice și ne găsim pe primele locuri la câteva dintre speciile cele mai importante: Acinetobacter, Pseudomonas, Stafilococul auriu.”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în cadrul unui seminar dedicat Săptămânii Mondiale de Conștientizare asupra Antibioticelor.
Perspective îngrijorătoare
Centrul European de Control al Bolilor avertizează că pacienții cu proteze, transplant de organe, cei care fac chimioterapie sau sunt în ATI, dar și copiii născuți prematur vor fi în pericol să dezvolte infecții multirezistente greu tratabile sau chiar netratabile. „Până și nașterea va fi mult mai periculoasă, iar accidentele grave de circulație vor fi mortale – toate ca urmare a folosirii nechibzuite a antibioticelor”, a precizat prof. dr. Rafila.
Cuvinte-cheie: abuz de antibiotice, bacterii multirezistente, infectii grave, microbiologie, prof. dr. alexandru rafila, rezistenta la antibiotice
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.