Situație de criză pentru sistemul medical și pentru pacienții care suferă un AVC!

„România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC-ului!”. Afirmația îngrijorătoare aparține prof. univ. dr. Gheorghe Iana, președinte al Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (SNRIR). Pentru a găsi soluții, SNRIR a organizat o conferință pe tema accidentului vascular cerebral pentru a atrage atenția autorităților asupra situației de criză în care se află sistemul medical și pacienții care suferă un AVC, anunță un comunicat de presă remis redacției. Printre soluțiile găsite în cadrul evenimentului sunt: accesul rapid la terapii, existența unor centre de permanență de stroke, existența aparaturii medicale necesare sau pregatirea și creșterea personalului specializat.

Din 2012, Ministerul Sănătății nu a stabilit criteriile pentru atestarea specialiștilor

Anul acesta registrul național al pacienților cu AVC tratați endovascular a fost donat de către compania americană Medtronic, care a inițiat și un parteneriat academic cu SNRIR, pentru pregătirea profesională a specialiștilor în radiologie intervențională. Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de doar 5 specialiști care pot interveni endovascular, în cazuri de AVC, după cele mai noi protocoale internaționale! Pregătirea și acreditarea după curricula internațională a unui medic specialist durează cel puțin 6 luni.

„Din 2012 pâna în prezent Ministerul Sănătății nu a stabilit care sunt criteriile pentru atestarea specialiștilor în radiologie intervențională, deși SNRIR a depus în mai multe rânduri toate documentele necesare acreditării acestor specialiști. Lipsa de răspuns din partea autorităților nu a permis elaborarea criteriilor de atestare a specialiștilor care au studii complementare în neuroradiologie intervențională. Lipsa acestei atestări îi expune pe medicii specializați și neacreditați de statul român la riscul de a interveni medical asupra pacienților, fără ca pregătirea lor să fie recunoscută, deci asumându-și riscuri de ordin legal”, explică prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.