Acasă » Ultima oră » Somnul odihnitor poate reduce riscul accidentului vascular cerebral
Somnul odihnitor poate reduce riscul accidentului vascular cerebral
Oamenii de ştiinţă din America şi China au realizat un studiu de cohortă şi au descoperit că somnul odihnitor şi îndelungat poate reduce riscul unui accident vascular cerebral şi poate preveni atacurile de cord. Medicii consideră că există o legătură între bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral şi somnul de slabă calitate.
În viziunea lor, un somn sănătos are următoarele 5 caracteristici:
- trezitul de dimineaţă este benefic. Specialiştii recomandă ca oamenii să fie mai activi pe timp de zi, nu pe timp de noapte;
- un somn odihnitor presupune 7-8 ore dormite;
- persoanelor care au un somn odihnitor li se întâmplă foarte rar sau deloc sa aibă probleme atunci când vor să adoarmă sau când vor să se trezească foarte devreme dimineața;
- oamenii care se odihnesc nu sforăie;
- medicii le recomandă oamenilor să nu doarmă ziua dacă nu este neapărat necesar.
Cum s-a descoperit legătura dintre somnul odihnitor şi accidentele vasculare?
În acest studiu au fost implicaţi 500.000 de adulți din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, recrutați din 2006 până în 2010. Aceștia au fost selectați de către cercetătorii din America și China. În cadrul procesului de recrutare, oamenii au fost chestionați cu privire la mai multe aspecte legate de starea lor de sănătate şi stil de viață. În plus, acestora li s-au recoltat probe genetice.
Rolul exercițiului fizic în managementul insomniilor
Cercetătorii au utilizat date de la persoane care nu aveau boli cardiovasculare la începutul studiului, și care au răspuns la toate întrebările legate de obiceiurile lor în ceea ce priveşte somnul. Indivizii au fost urmăriţi până în februarie 2016 pentru a descoperi dacă au fost între timp internați cu boli de inimă sau din pricina unui accident vascular cerebral.
Voluntarilor li s-au adresat întrebări despre calitatea somnului, iar cercetătorii au folosit răspunsurile pentru a-i nota în baza celor 5 caracteristici ale somnului odihnitor. În funcţie de scorul obţinut, specialiştii au putut spune câţi dintre participanţi erau în pericol de a sufei un accident vascular cerebral sau de boli de inimă.
Au oamenii un somn odihnitor?
Dintre cele 385.292 de persoane care au participat la acest studiu, 21,8% au obţinut cel mai bun scor (5/5) – având un somn odihnitor, iar 2,3% au avut un scor slab (0/5 sau 1/5). Pe parcursul celor 8,5 ani în care au fost urmărite, 7.280 de persoane au dezvoltat boli de inimă sau au suferit un accident vascular cerebral.
Studiul confirmă faptul că somnul odihnitor face parte dintr-un stil de viață sănătos, ce include activitate fizică și o dietă echilibrată. Toate aceste elemente pot reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Sursa: nhs.uk
Cuvinte-cheie: accident vascular cerebral, atac de cord, boli cardiovasculare, somn odihnitor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.