Acasă » Ultima oră » Specialiștii români s-au întâlnit pentru a dezbate problema diabetului zaharat
Specialiștii români s-au întâlnit pentru a dezbate problema diabetului zaharat
Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice au organizat o dezbatere care a reunit a reunit diabetologi de renume, experţi în politici de sănătate, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, precum şi decidenţi politici care au discutat și au încercat să găsească soluții pentru problema diabetului zaharat în România.
Tratamentul persoanelor cu diabet consumă în acest moment foarte mult din bugetul statului, devenind din ce în ce mai greu de susținut, și tocmai de aceea este nevoie să se insiste asupra prevenției, spun reprezentanții Comisiei pentru Sanătate Publică din Senatul României. „ Ştim că diabetul nu se vindecă, ştim că boala odată apărută progresează inexorabil și trebuie tratată toată viaţa. Mai ştim că afecţiunea duce la complicaţii mult mai grave şi mai costisitoare decât ea însăşi. Mai trebuie spus că specialiştii nu pot lupta singuri împotriva bolii şi că pot conta pe tot sprijinul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Florian Popa, vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.
Pe lângă măsurile necesare pentru prevenirea și controlul diabetului, la dezbatere a fost punctată și necesitatea abordării pluridisciplinare a diabetului, dar și necesitatea unei mai mari implicări a medicilor de familie în monitorizarea acestei afecțiuni. Specialiștii au punctat și faptul că nu toate măsurile care ar trebui luate pentru controlul diabetului necesită investiții financiare foarte mari. ”Trebuie să recunoaştem că în ultima vreme s-au făcut eforturi remarcabile în domeniul diabetului şi acestea se datorează în mare măsură profesioniştilor din domeniu. Cu toate acestea, situaţia este critică, iar acest lucru constituie un motiv în plus că trebuie să acţionăm. Sunt foarte multe lucruri de făcut care necesită bani, dar că de asemenea se pot face multe lucruri importante fără o investiţie financiară considerabilă”. a explicat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Prof. univ. dr. Gabriela Radulian şeful Secţiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. N. C. Paulescu”, a cerut sprijinul autorităților pentru implementarea unui program național pentru diabet: „Pentru ca acest program să funcţioneze avem nevoie atat de sprijinul Ministerului Sănătăţii, cât şi al celorlalte ministere. Astfel, Ministerul Agriculturii ar putea promova o agricultură bazată pe culturi sănătoase, Ministerul Comerţului ar putea renunţa la reclamele care stimulează alimentaţia nesănătoasă, Ministerul Educaţiei Naţionale ar putea aloca ore de educaţie nutriţională, iar fondurile necesare derulării programului de prevenţie ar putea veni din accizele pe fumat, alcool, răcoritoare dulci etc”.
Din păcate, diabetul zaharat a avut o creștere epidemică în România, aproximativ două milioane de români trăind cu această afecțiune, deși aproape jumătate dintre aceştia nu sunt luaţi în evidenţele medicilor diabetologi.
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.