Speranță pentru pacienții cu Alzheimer

Cercetătorii au descoperit că nilvadipine, o substanţă activă pe care medicii o utilizează în mod regulat pentru hipertensiunea arterială ar putea ajuta persoanele cu boala Alzheimer, prin creșterea fluxului sangvin către creier.

Această tulburare progresivă provoacă degenerarea neuronilor și, în cele din urmă, moartea celulelor creierului. Persoanele cu demență se confruntă cu declinul cognitiv și au probleme atunci când au de îndeplinit cele mai banale sarcini de zi cu zi.

Demența afectează milioane de oameni din întreaga lume. Potrivit Alzheimer’s Disease International, numărul persoanelor cu demență a fost de aproape 50 de milioane de persoane în 2017, iar organizația a declarat că acest număr se va dubla aproape la fiecare 20 de ani.

Cercetătorii au căutat tratamente pentru a încetini modul în care progresează tulburarea și au descoperit recent că nilvadipine poate prezenta efecte pozitive în ceea ce privește fluxul sangvin cerebral al celor care suferă de boala Alzheimer. Rezultatele au fost publicate în revista Hypertension.

Cum influențează nilvadipine fluxul sangvin cerebral

Nilvadipine este un blocant al canalelor de calciu ce reduce tensiunea arterială. Până acum era recomandat pacienților cu probleme circulatorii pentru a regla valorile tensiunii.

Din fericire, un studiu recent indică faptul că substanţa activă are și alte beneficii. Doze din aceasta au fost testate pe 44 de pacienți cu diferite forme de boală Alzheimer, de la ușoară până la moderată, iar nilvadipine a avut ca efect încetinirea bolii. Pacienților li s-au dat spre administrare diferite doze de nilvadipine sau un placebo și li s-a cerut să urmeze tratamentul timp de 6 luni. Apoi au măsurat fluxul sangvin în anumite zone ale creierului, folosind o tehnică RMN unică, la începutul studiului și după 6 luni. Rezultatele au arătat o creștere de 20% a fluxului de sânge către hipocampus, zona creierului legată de memorie și de învățare, în cazul grupului care a luat nilvadipine în comparație cu grupul placebo.

Studiul deschide calea pentru cercetări viitoare

În studiile anterioare, efectuate de cercetători între 2013 și 2015, în Europa, s-au comparat efectele nilvadipinei și placebo la mai mult de 500 de persoane cu boala Alzheimer în diferite stadii, de la ușoară până la moderată.

Atunci nu s-au constatat efecte legate de creșterea fluxului sangvin, dar se pare că timpul de urmărire a fost prea scurt pentru a studia în mod corespunzător impactul substanţei. Urmează să se mai facă cercetări până se vor creiona concluzii clare, iar medicamentul va putea fi prescris și persoanelor care suferă de demență.

Sursa: medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.