Acasă » Ultima oră » Spitalul Colțea, iluminat în turcoaz de Ziua Internațională de Conștientizare a HPV
Spitalul Colțea, iluminat în turcoaz de Ziua Internațională de Conștientizare a HPV
Pe 4 martie, Asociația Internațională Papillomavirus a marcat, la nivel global, Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV (virusul papilloma uman), cu scopul de a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu HPV. În acest context, Asociația Mame pentru Mame și Spitalul Clinic Colțea, cu sprijinul MSD România, au inaugurat o instalație florală urbană, menită să avertizeze asupra pericolelor la care sunt expuse femeile din România, atât de împovărate de cancerele provocate de HPV. Tot din dorința de a susține lupta împotriva virusului HPV, Spitalul Colțea a fost iluminat în culoarea turcoaz.
România: cele mai multe cazuri de cancer de col uterin
La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) cauzată de cancerul de col uterin. În fiecare an, infecțiile cu HPV duc la peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin în România. Și peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, în ciuda faptului că cele circa 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening. Jumătate din femeile din România care primesc acest diagnostic au sub 55 de de ani. În 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de până în 65 de ani.
„Vestea bună este că există o cale sigură și eficientă pentru prevenirea infecției cu HPV: vaccinarea. Vestea și mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecție, de peste 90%, dacă este administrat în adolescență. Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 și 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecția cu HPV și cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puțin bună este că la momentul actual doar 10% din părinții de fete știu și cer acest vaccin gratuit pentru copii lor.’’, a detaliat Ana Măiță, Președinta Asociației Mame pentru Mame.
Vaccinare gratuită contra infecțiilor HPV
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare – pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea se realizează gratuit, la solicitarea părinților/reprezentanților legali, care vor formula o cerere la medicul de familie. Însă infecția cu HPV e asociată și cu dezvoltarea altor tipuri de cancer, care pot afecta atât femeile, cât și bărbații. De exemplu, poate cauza cancere ale organelor genitale masculine sau feminine – penis, vagin sau vulvă sau cancerul de anus.
Conform datelor GLOBOCAN, cancerul de col uterin se clasează ca al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România. În cazul cancerelor orofaringiene, înregistrăm a treia cea mai mare incidență din UE27 și a doua cea mai mare rată de deces.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: cancer de col uterin, hpv, papillomavirus, spitalul coltea, virusul papilloma uman
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.