Știința ca-n filme: nanoboții ucid celulele canceroase

Armate minuscule de roboți care se luptă, în interiorul corpului nostru, cu „inamicii” au reprezentat ani de-a rândul un subiect de film. Acum însă, oamenii de știință susțin că filmele au devenit realitate și că nanoboții, creați din ADN, pot ataca cu succes celulele canceroase. Un studiu al Universității de Stat din Arizona și al Centrului Național de Nanoștiință și Tehnologie (China) arată faptul că în testele efectuate pe șoareci de laborator, injectați cu nanoboți, tumorile s-au micșorat, iar răspândirea lor a fost încetinită.

Nanoboții pot ajuta la prevenirea metastazelor

Un nanobot este un dispozitiv de mărimea unei celule roșii sau chiar mai mic, cu o dimensiune cuprinsă între 0,1-10 micrometri (un milion dintr-un metru). Acești nanoboți creați din ADN pot transporta cantități mici de medicamente prin organism, cu o mare precizie. Ultrasunetele ar putea fi folosite pentru a propulsa nanoboții, iar ca alternativă virusurile și bacteriile ar putea ajuta la transportul acestora.

„Am dezvoltat primul sistem robotic ADN, complet autonom, cu un design precis care are ca țintă terapia împotriva cancerului. Mai mult, această tehnologie reprezintă o strategie care poate fi folosită în multe tipuri de cancer. Într-un test pe șoareci cu melanom, nanoroboții nu doar că au afectat tumora principală, dar au prevenit apariția metastazelor, arătând un potențial terapeutic promițător”, a declarat prof. Hao Yan, unul dintre autorii studiului.

Surse: biodesign.asu.edu; ft.com

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.