Studiu CMSR – cum stau românii cu sănătatea orală

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a prezentat rezultatele primului studiu-pilot privind sănătatea orală la nivel național. Inițiat cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS), demersul are ca scop îmbunătățirea politicilor publice în sfera sănătății orale, punând accent pe necesitatea parteneriatului cu autoritățile, pacienții și specialiștilor din domeniu. Studiul-pilot realizat în premieră a fost coordonat de dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR.

Potrivit estimărilor CMSR, România se situează pe penultimul loc în UE la consultațiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, față de 0,9, media europeană. Acest fapt conduce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală și la costuri crescute de tratament.

„Noi, medicii stomatologi din România, suntem convinși ca sănătatea orală trebuie privită ca o componentă esențială a sănătății generale. Investițiile în prevenție, educație și accesibilitatea serviciilor stomatologice sunt esențiale pentru a îmbunătăți sănătatea orală și, implicit, sănătatea generală a populației. Este vital ca toți factorii implicați, de la autorități la profesioniști din domeniul sănătății și până la fiecare individ în parte, să colaboreze pentru a atinge acest obiectiv comun”, a explicat președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu, în cadrul conferinței de prezentare a studiului CMSR, la care au participat și autorități din cadrul Ministerului Sănătății.

Studiu CMSR: 80% dintre adulți preferă medicamentele în locul consultului

Studiul CMSR, realizat în perioada februarie-mai 2024, cu participarea a 172 de medici stomatologi și a 1.544 de pacienți de toate vârstele din mediul urban și rural, arată că majoritatea adulților (70%) și adolescenților (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, iar 79% dintre români sunt mulțumiți de calitatea serviciilor stomatologice.

Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puțin o afecțiune orală. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără cariile dentare cavitare (66% dintre copii și 64% dintre adulți), inflamația gingivală (35% dintre copii și 57% dintre adulți), și edentațiile neprotezate (73% dintre adulți). Cariile cavitare afectează în medie patru dinți per persoană, iar parodontita este prezentă la 38% dintre adulți. De asemenea, infecțiile dentare acute și anomaliile dento-maxilare sunt frecvente, iar accesarea serviciilor de urgență este redusă, mulți preferând auto-medicamentația. Consulturile regulate sunt considerate importante de 92% dintre respondenți, dar doar 44% au fost la un control de rutină în ultimul an. Totodată, 80% dintre adulți preferă medicamentele în locul unui consult de specialitate.

Stomatologia de familie, printre măsurile propuse

Astfel, studiul CMSR recomandă introducerea „stomatologiei de familie” ca serviciu medical de bază finanțat prin bugetul CNAS, axat pe educație, prevenție, urgențe și controale periodice, precum și creșterea graduală a finanțării din FNUASS pentru servicii stomatologice și definirea unui cadru strategic și de monitorizare a sănătății orale.

De asemenea, studiul subliniază importanța educației pentru sănătatea orală în rândul copiilor și prioritizarea accesului la servicii preventive, sugerând și creșterea accesului la servicii stomatologice în zone defavorizate prin asistență medicală mobilă și organizarea unei campanii comprehensive de educație și informare. În plus, se propune introducerea educației medicale post-universitare privind comunicarea în sănătatea orală și cursuri de comunicare medic-pacient. Nu în ultimul rând, se recomandă ca sistemul informațional curent să fie îmbunătățit pentru a evalua sănătatea orală și performanța serviciilor furnizate.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.