Studiu: cum ajută consultarea aceluiași medic atât pacienții, cât și sistemul medical?

Consultarea aceluiași medic de familie îmbunătățește sănătatea pacienților și reduce volumul de muncă al medicilor, este concluzia unui studiu care a analizat datele medicale cuprinse în 10 milioane de consultații din Regatul Unit.

Presiunea enormă resimțită în asistența medicală primară atât de la noi, cât și din alte state occidentale duce la dificultăți în procesul de programare a pacienților la consultații medicale la medicii de familie. Acest lanț al “slăbiciunilor”, care implică și probleme de ordin financiar, duce în cele din urmă și la închiderea unora dintre cabinete.

Studiu pe 10 milioane de consultații

Doar în Marea Britanie, consultațiile medicale în așteptare au atins un nivel record în 2023, înregistrându-se circa 17,6 milioane de consultații ce s-au realizat la cel puțin 28 de zile după ce au fost programate de către pacienții britanici.

Cercetări de mică amploare, desfăsurate pe perioade scurte de timp, au sugerat anterior că ar putea exista anumite beneficii dacă pacienții ar respecta o “regulă simplă”: să opteze pentru consultații la același medic de fiecare dată. Același lucru a demonstrat-o și un studiu mult mai amplu, realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și din cadrul Insead – The Business School for the World. Cercetarea a analizat datele provenite din milioane de consultații efectuate pe parcursul a peste un deceniu. Mai exact, studiul publicat în revista Management Science, experții au centralizat datele cuprinse în 10 milioane de consultații înregistrate în 381 de cabinete din Regatul Unit, pe parcursul a 11 ani. Astfel, vorbim de cel mai autorizat studiu realizat până în prezent pe această problematică.

Beneficiile relației medic-pacient

Cercetătorii au constatat că, dacă toate cabinetele de medicină generală ar recomanda ca pacienții să consulte – la fiecare vizită – același medic, s-ar reduce semnificativ volumul de muncă al medicilor. Acest lucru ar îmbunătăți, în același timp, sănătatea pacienților. Așadar, beneficiile apar odată ce se stabilește o relație pe termen lung medic-pacient.

În condițiile actuale, pacienții care au consultat același medic de familie au așteptat, în medie, cu 18% mai mult între vizitele medicale programate, în comparație cu pacienții care au optat pentru consultații medicale la medici diferiți. Rezultatele au impactat negativ în special pacienții vârstnici și pacienții cu boli cronice multiple, precum și pe cei cu afecțiuni psihice. Îmbunătățirea relației medic-pacient s-ar traduce printr-o reducere estimată de 5% a numărului de consultații.

Medici mai productivi, pacienți mai sănătoși

Studiul a subliniat și că medicul poate fi considerat mai productiv dacă îmbunătățește calitatea îngrijirii acordate fără a reduce numărul de pacienți pe care îi deservește pe an sau dacă deservește mai mulți pacienți fără a reduce calitatea îngrijirii.

Dacă medicii oferă îngrijiri de înaltă calitate pacienților este foarte probabil, după cum subliniază studiul, ca aceștia să fie mai sănătoși. Astfel se va reduce cererea de consultații și, totodată, va crește capacitatea specialiștilor medicali de a deservi mai mulți pacienți.

În Marea Britanie, proporția pacienților care au consultat “întotdeauna sau aproape întotdeauna” au consultat cu medicul lor de familie a scăzut de la 26% la 16%, în perioada 2018 și 2023, în timp ce procentul celor care au răspuns “niciodată sau aproape niciodată” a crescut de la 10% la 19%.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.