Studiu: Metaboliţii sunt implicaţi în apariția melanomului

Cercetătorii din cadrul Universităţii Texas au studiat metaboliţii, implicați în apariția melanomului, împreună cu ţesutul care înconjoară tumorile – cunoscut ca microambient tumoral. Metaboliţii reprezintă totalitatea reacţiilor biochimice care se produc în interiorul organismului, iar microambientul tumoral este considerat de către oamenii de ştiinţă un loc favorabil formării tumorilor.

Au fost analizate probe de țesut înghețat de la pacienții cu melanom

Până în prezent, cercetările legate de cancer s-au concentrat mai mult pe observarea ţesuturilor canceroase, însă cu toate acestea, ţesuturile normale care înconjoară tumorile (microambientul tumoral) prezintă condiţii favorabile formării tumorilor. Studiul, condus de Nicholas Taylor, profesor asistent în cadrul Departamentului de Epidemiologie și Biostatistică de la Școala de Sănătate Publică a Universității Texas, a analizat probe de țesut înghețat de la pacienții cu melanom.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au remarcat 824 de diferențe semnificative în cantitățile de metaboliți între melanomul primar și microambientul tumoral și 1118 de diferențe între melanomul metastatic și microambientul tumoral. Au analizat apoi o serie de reacții chimice, cunoscute sub numele de căi metabolice, implicate în dezvoltarea melanomului. Prin intermediul acestei analize s-a constatat că țesuturile maligne și microambientul tumoral au avut cantități diferite ale unor metaboliți, cum ar fi lactatul.

Metaboliţii ar putea fi responsabili de apariția cancerului

Cantitățile unui metabolit implicat în răspândirea cancerului sunt diferite atât în cazul melanomului primar cât și în cel metastatic. Astfel, metaboliții analizați sunt probabil responsabili pentru dezvoltarea tumorii și nu pentru metastaze. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au observat că lactatul a fost produs printr-o cale metabolică care nu are nevoie de cantități mari de oxigen. Acest fenomen este benefic pentru celulele canceroase care cresc în medii cu un conținut scăzut de oxigen.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.