Tehnica pe bază de ultrasunete, speranță pentru pacienții cu Parkinson sau Alzheimer

Există două mari obstacole care stau în calea dezvoltării unor medicamente eficiente pentru boli precum Alzheimer sau Parkinson. Este vorba despre bariera hematoencefalică (bariera care există între sistemul sangvin și creier) și despre eliberarea substanței medicamentoase într-o zonă precisă, fără ca aceasta să se răspândească în alte părți ale creierului. Acum însă, o nouă tehnică, ce utilizează ultrasunete, ar putea reprezenta o modalitate neinvazivă de a livra medicamentele la locul țintit.

Ultrasunete focalizate

Tehnica se numește focused ultrasound (FUS) – ultrasunete focalizate – și permite substanțelor medicamentoase să traverseze bariera hematoencefalică. Oamenii de știință de la Universitatea Columbia, din New York, care au dezvoltat dispozitivul, au demonstrat că acesta a fost de ajutor în ceea ce privește reducerea progresului bolii Parkinson și îmbunătățirea funcției cerebrale la șoareci.

Ultrasunetele pătrund temporar prin bariera hematoencefalică, țintind o anumită parte a creierului. Bariera are rolul de a preveni agenții patogeni și substanțele potențial dăunătoare să treacă din fluxul sangvin în țesutul funcțional al creierului. Tehnica trimite impulsuri prin craniu la o anumită zonă din creier. Când impulsurile întâlnesc microbulele injectate de către cercetători în fluxul sangvin, acestea se plimbă între pereții vaselor mici de sânge, determinând permeabilitatea barierei hematoencefalice într-un singur loc.

Food and Drug Administration a oferit un grant cercetătorilor pentru a testa dispozitivul pe subiecți umani care suferă de Alzheimer.  

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.