Acasă » Ultima oră » Tehnologia CTC – cea mai noua metodă de depistare a cancerului
Tehnologia CTC – cea mai noua metodă de depistare a cancerului
Cea mai nouă metodă de depistare a cancerului, analiza celulelor tumorale circulante (CTC), este disponibilă acum și în Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia. Cu ajutorul acestei metode, celulele canceroase pot fi identificate rapid în stadiu incipient. Metoda este minim-invazivă și constă într-un simplu test de sânge.
Spre deosebire de investigațiile PET/CT sau RMN, această metodă permite monitorizarea constantă a pacientului în timpul terapiei și poate facilita stabilirea schemei terapeutice.
„Sunt utilizați în depistarea cancerului parametri precum dimensiunea tumoarei și extinderea la ganglioni limfatici regionali sau organe. De acum încolo însă, datorită noii tehnologii CTC, va fi posibil să detectăm tumoarea cât încă este de mici dimensiuni”, a declarat Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, medic patolog în cadrul Anadolu Medical Center.
Tehnologia se bazează pe izolarea celulelor canceroase, care pot trece în sânge chiar și când tumoarea este de mici dimensiuni. Analiza acestor celule le oferă medicilor informații despre prognosticul afecțiunii încă de la început și le permite recomandarea unor terapii personalizate, în funcție de tipul tumorii. În plus, datorită acestei tehnologii, medicii pot prezice riscul de recidivă a bolii. Numărul mai mare de CTC în sânge este strâns legat de un risc crescut de metastază, precum și un prognostic mai sărac și o rată de supraviețuire scăzută. Aproape toate tipurile de cancer pot fi diagnosticate prin această metodă, exceptând SARCOM-ul.
Costul unei astfel de analize este de 800 de euro, iar pacienții români pot trimite la Anadolu pentru analiză probele de sânge recoltate în clinicile de la noi.
Text: Bianca Bădescu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.