Terapiile biologice – o revolutie in lumea medicala de care pacientii si medicii romani nu pot beneficia

Noile molecule care ofera o sansa la viata pacientilor care sufera de boli reumatismale, endocrine, hematologice si cancer – terapiile biologice – intarzie sa fie introduse pe lista medicamentelor gratuite si compensate din cauza lipsei de fonduri. Costul acestor terapii este foarte mare, cam de  20-50 ori mai mare decat costul tratamentelor folosite acum, din cauza investitiilor uriase pe care companiile farmaceutice le fac pentru cercetarea si dezvoltarea lor. O fabrica specializata in producerea acestor terapii necesita o investitie cuprinsa intre 1 si 2 miliarde de euro, iar tot ceea ce se produce in primii 2 ani este aruncat, deoarece standardele de calitate si testare pentru aceste substante sunt extrem de ridicate, dupa cum ne explica dr. Florian Berghea, medic primar reumatologie la Spitalul Sf. Maria, specialist in economie medicala.

Desi medicii si pacientii cer introducerea acestor terapii, Ministerul Sanatatii se afla intr-un blocaj, neputand sa asigure accesul tuturor pacientilor la terapiile biologice, in conditiile in care fondurile alocate de Ministerul de Finante sunt insuficiente. Pe de alta parte, medicii avertizeaza ca intarzierea introducerii noilor molecule ar putea duce nu doar la o rata mai mare a populatiei care iese din campul muncii din cauza lipsei unor tratamente eficiente pentru foarte multe boli grave, ci si la pierderea cunostintelor profesionistilor deja instruiti in folosirea acestor terapii. Intrebarea pe care Ministerul Sanatatii ar trebui sa si-o puna, conform dr. Florian Berghea, este cum se poate optimiza sanatatea cu banii disponibili la ora actuala in buget? O solutie ar fi ca populatia sa fie intrebata pentru realizarea unei ierarhizari a valorilor in ideea stabilirii prioritatilor de tratament: catre cine si catre ce afectiuni trebuie sa mearga banii din sanatate in primul rand?

Terapiile biologice folosesc linii celulare  – celule hranite intr-un anumit mod pentru a produce siubstante foarte complexe. Trebuie mentionat ca terapiile biologice sunt obtinute prin folosirea unor molecule umane sau umanizate si astfel reactiile alergice la acestea sunt foarte mici. In ceea ce priveste reactiile adverse date de terapiile biologice, acestea se indreapta catre zona sistemului imun. Aceste terapii si-au dovedit deja eficienta in afectiuni grave, cum ar fi in spondilita anchilozanta sau poliartita reumatoida, in care aceste substante sunt singurele care impiedica intepenirea si deformarea articulatiilor.

In prezent se testeaza terapii biologice cu administrare secventiala, iar in curand se preconizeaza ca vor aparea si astfel de molecule sub forma de comprimate (la ora actuala administrarea acestora se face intravenos sau subcutanat), lucru care va usura semnificativ tratamentul bolnavilor.

Text: Bianca Badescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.